Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapplöpning mot tiden för krisande Samkraft

Samkraft ska avvecklas. Det beslutade ägarkommunerna på en extrainsatt bolagsstämma på onsdagen.
I bästa fall har man åtta månader på sig att hitta en köpare – och man hoppas fortfarande på en affär med Gävle.

Klockan klämtar för Samkraft. På onsdagen samlades representanter för alla tretton delägare i Söderhamn, bland annat Gävle kommun genom Gävle Energi och Sandvikens kommun genom Sandviken Energi, för att ta strategiska beslut om det miljonblödande vindkraftsbolagets framtid.

Beslutet blev att Samkraft ska avvecklas – men inte just nu.

Driften ska fortsätta ett tag till trots att bolaget befinner sig i ekonomisk kris och en kontrollbalansräkning visar att hälften av aktiekapitalet är förbrukat.

– Det finns en frist i aktiebolagslagen på åtta månader och det ger oss manöverutrymme att avveckla i lugn och ro, säger Mikael Clemens, ordförande för Samkraft.

Lagen säger att det är så lång tid ägarna har på sig att antingen återställa aktiekapitalet till hundra procent eller lägga ner.

Att gå in med mer pengar för att fylla på aktiekapitalet vill ingen av ägarkommunerna. Däremot innebär de åtta månaderna värdefull tid för att arbeta för en försäljning av Samkrafts tillgångar.

– Vi hoppas fortfarande på en affär med Gävle Kraftvärme, dotterbolag till Gävle Energi, säger Mikael Clemens.

Som Arbetarbladet berättat sa ett oenigt kommunfullmäktige i Gävle ja till att Gävle Kraftvärme skulle få köpa Samkrafts tio vindkraftverk för 187 miljoner kronor. Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten av en privatperson och har ännu inte vunnit laga kraft.

Och det kan bli en riktig rysarkamp mot klockan för rättsprocessen kan ta upp emot – åtta månader.

Vad händer om affären med Gävle går i stöpet?

– Vi kommer såklart att verka för att skaffa fram andra intressenter också, andra tänkbara köpare.

Vad händer om ni inte hittar några sådana?

– Då går det åt skogen. Det innebär att kommunerna blir av med sitt insatta kapital. Men så illa tror vi inte att det ska gå.

Men Mikael Clemens hymlar inte med att även det bästa scenariot, en försäljning, innebär förluster för ägarna.

– Ja, det tror jag. Att vi skulle få in så mycket pengar att alla ägarna skulle få tillbaka insatt kapital låter osannolikt.

En annan fråga som stod på dagordningen var ägarkommunernas pengaanspråk på Samkraft i och med att de som borgenärer nyligen tvingades gå in och täcka upp för ett lån på 64 miljoner kronor som bolaget inte hade ekonomi att betala tillbaka till långivaren Kommuninvest.

Här blev beslutet – en utredningsgrupp. Gruppen ska arbeta för att få fram en överenskommelse om att ägarna under en begränsad tid avstår från att kräva in sina pengar.

– Det viktiga är att undvika att bolaget tvingas in i en konkurs och för det behöver vi en frist även från ägarna, säger Mikael Clemens.

Gävles kommunalråd Åsa Wiklund Lång, S, är glad över att inga panikbeslut fattades på bolagsstämman.

– Det verkar bli en avveckling under ordnade former och det är bra. När det gäller djupare analys om vad dagens beslut betyder måste jag få återkomma, säger hon.