Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin bygger om huset för sina hundars skull

/
  • Hemma bäst. När Karin Bergström var 17 drog hon till USA som au pair. Sen läste hon til hälsopedagog på Högskolan i Gävle, och till sjukgymnast i Linköping, där hon även läste idrottsmedicin. Nu har hon och familjen – fem vuxna grey hounds och tre valpar – flyttat hem till Långnäs i Hofors igen. Vilket innebär längre resor till jobbet i Gävle. ”Jag har flyttat till Långnäs för att hundarna ska få bo på landet!”

Efter 20 års väntan på att önskeradhuset i Långnäs skulle bli till salu har sjukgymnasten Karin Bergström flyttat tillbaka till Hofors och Långnäs. Då huset annonserades ut för nåt år sen bodde Karin i Sandviken och nu renoverar hon sin dröm för sig och sina fem grey hounds. Som ska få en etta med spa att dela på!

– Jag har ett verkligt toppenläge mellan mamma, skogan, Storgösken, och golfbanan.

Annons

I nämnd ordning. För mamma är närmaste grannen och sköter Karins fem vuxna grey hounds – och tre valpar – när Karin jobbar. För att skogen ger svamp och bär. För att sjön ger fisk – mest gös – och vattengymnastik för Karin och hundarna.

– O-c-h för att jag har mina rötter, och nästan hela släkten, här, tillägger Karin. Långnäs är min utgångspunkt i livet.

Karins radhus har på grund av rusten inga gardiner, vilket gjort att flera stockholmare hört sig för om det är till salu. Området är nämligen populärt bland golfande 08-or att köpa hus i eftersom det gränsar till golfbanan.

Sjön glittrar

Karin flyttade hit från betonglandskapet Björksätra.

– Då lämnade jag bort hundarna på vägen till jobbet i Gävle varje dag. Det var drygt för både hundarna och mig.

Mellan grannträdgårdarna susar skogen, glittrar sjön och lyser golfbanan, och från grannen, Karins mamma, hörs hundarnas längtan hem.

Etta med spa

Ty det Karin kostar på mest i huset är hundarnas ”etta” med egen ingång, eget spa med jetstrålebad för vattenmassage, och eget rum, i det som tidigare var garage.

– Hundarna och deras tävlande är mitt stora intresse, energipåfyllare och ”avkopplare” och jag vill ge tillbaka som tack.

Karin berättar att de också ger henne smärtlindring efter en bilolycka för snart tio år sen.

– Jag blev aldrig smärtfri efter olyckan, och hundarna har en avslappnande påverkan på både kropp och själ.

Karin är uppvuxen med djur. Familjen tävlade med hästar, syster Eva i Torsåker föder upp grey hounds, och Karin själv har varit delägare i en travhäst.

– När Svenska spel började med spel på hundar köpte jag och tre kompisar en grey hound. Den hette South Bank och placerades hos en tränare med egen kull. Han var en riktig vinnarhund. Av 22 lopp kunde han vinna 20, och en gång var han en hundradels sekund från banrekord. Men South Banks karriär tog slut i Karins singelolycka för snart tio år sedan.

– Det var blixthalka och vi kastades av vägen och voltade flera varv med en närmare tre ton tung jeep.

South Bank bröt ett ben och skadade ett öga, och Karin fick en whip lash-skada, skadade huvudet och fick mjukdelarna i ljumsken i vänstra benet avskurna av bilbältet.

– Jag har fortfarande nedsatt funktion och rörelseförmåga, tappar på grund av hjärnskadan lätt fokus och blir emellanåt väldigt trött.

Hoppas på banrekord igen

Karin berättar att hundarna också ger henne gemenskap med andra tävlande. Så det vill till att Karin ger tillbaka. Senast hon köpte sperma betalade hon 120 000 kronor för två rör!

– När min tik Ebba skulle insemineras köpte jag sperma från ägaren till en av världens dyraste grey hound-donatorer. Donatorn heter Hallucinate och jag studerade honom i flera år innan jag bestämde mig.

Hallucinates avkommor i Australien har de flesta banrekord, så nu har Karin alla anledning att hoppas på nya banrekord i familjen.

Mer läsning

Annons