Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin och Ture får bo ihop

När Ture flyttade in på äldreboende tvingades makarna separera. Men nu är de återförenade igen.

– Det känns skönt. Vi är otroligt tacksamma, säger Ture och Karin Hermansson i Sandviken.

Ture, 90 år, och Karin, 83 år, kan nu tillbringa både dagar och nätter tillsammans på Ängsbackens äldreboende.

I mars 2012 pratade vi med Karin Hermansson när hon besökte äldreomsorgsmässan på Göransson Arena. Där fick besökarna träffa politiker och personal och ge synpunkter.

Karin ville få möjlighet att flytta ihop med sin man igen.

Någon månad tidigare hade Ture flyttat in på äldreboende. Karin fick inte följa med. Hon åkte taxi för att besöka honom nästan varje dag. Men det blev jobbigt i längden.

Arbetarbladet pratade också med äldreomsorgens chef, Karin Jonsson, som konstaterade att kommunen inte kunde garantera att pensionärer får bo ihop på äldre dar.

Månaderna gick.

När Karins hälsa blev sämre så fick Ture under en period åka färdtjänst från äldreboendet och besöka henne i stället.

I somras blev så en plats ledig på Ängsbacken. Paret hamnade i samma byggnad och fick åka hiss när de skulle träffa varandra.

I september blev rummet intill Karins ledigt och enhetschefen Lena Carlsson och övrig personal såg till att Ture kunde flytta in där.

– Vi försöker hela tiden göra vad som är bäst för pensionärerna, säger hon.

I dag har det ena rummet blivit sovrum för både Karin och Ture medan det andra är vardagsrum där paret kan sitta och mysa om dagarna. Det blev nästan som en gemensam lägenhet – med ett par meter korridor emellan.

– Jag blev hemskt glad, säger Ture om hur det kändes när de fick flytta ihop igen.

Sven-Olof Persson, som jobbar åt Göranssonska stiftelserna i Sandviken, har varit parets stöd och hjälpreda.

Han har kontakt med andra gamla par som är i liknande situation som makarna Hermansson och hoppas att det ska lösas också för dem.

– Det här blev otroligt bra, säger Karin.

Lena Carlsson räknar med att möjligheterna ska bli bättre om ett par år. Vid Ängsbacken byggs en ny huslänga med 44 lägenheter med dörrar emellan för att underlätta parboende.