Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek = framgång för Erasteels vd

/

Annons

Erasteels nye vd Ulf Melins bakgrund är en blandning av fiske- och brukstraditioner.

Fiske genom att Melin-släkten tillhörde ”Gävlefiskarna” under flera århundraden.

”Bruk” genom uppväxten i Sandviken – där pappa var lärare och mamma jobbade på stålforskningens kontor – och sommarjobben på Sandvik.

Sedan mars i år är Ulf Melin vd för Erasteel Kloster AB i Söderfors, som även omfattar anläggningarna i Långshyttan och Vikmanshyttan. Han ansvarar även för ytterligare en av Erasteel´s åtta fabriker i England.

Att samla Södersfors tillgångar och därigenom sätta Sveriges största byggnadsminne och världskoncernen på snabbstål, Erasteel, ordentligt på kartan, var en idé Ulf hade innan han tillträdde som vd.

– I min nye personalchefs tjänst finns inbakat att också synliggöra närsamhällets resurser. Vilket också gäller för Långshyttan och Vikmanshyttan.

Ulf bestämde sig tidigt för att bli ingenjör.

– Som barn i Sandviken hade jag en kompis som bodde i villa, och vars pappa var ingenjör på Sandvik. Genom honom såg jag vad pengar kan skapa. ”Jag ville också ha en egen trädgård”!

Efter läroverket i Sandviken läste Ulf teknisk fysik vid Uppsala universitet, gjorde sitt ex-jobb på Coromant i Stockholm och fick sin examen 1975.

En examen som ledde till Sandvik i USA – i Sandviklandet Pennsylvania – och ett eget husbygge. Sen blev det Sverige och Gunnebo Stainless Steel, Haldex Garphyttan AB i Örebro, Sandvik i Japan, Spanien, och slutligen Haldex Garphyttan AB igen. ”Slutligen”, därför att Ulf gjorde ett uppmärksammat avslut med sin styrelse – och handplockades i samma veva till Söderfors av de franska ägarna.

Nu är Ulf och hustru Agneta – dotter till Gävleborgs forne landshövding Lars-Ivar Hising – på väg norröver.

– Lars-Ivar och min svärmor Brita har lärt mig vad kärlek betyder för framgång, fortsätter Ulf, som fick sina svärföräldrars budskap bekräftat i uppbrottet från Haldex Garphyttan och mötet med Erasteel.

– Människor och hjärta finns bakom allt som är framgångsrikt, och utvecklingen får inte ske på människans bekostnad. Jag kände direkt att den filosofin finns hos den nuvarande franska ledningen och den andan ska vi ha inom Erasteel Kloster. ”Det här blir bra”, tänkte jag efter första mötet på huvudkontoret i Paris.

– Människor som mår bra lyckas med sina uppgifter. Min uppgift som vd är att hjälpa andra att lyckas, säger Ulf Melin och har samma tankar kring visionen att sätta Söderfors och Erasteel på kartan.

Mer läsning

Annons