Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlholms strand kan bli ett nytt bostadsområde – i dag tas beslut om detaljplanen

En småbåtshamn och villor med strandtomt i Karlholmsbruk. Det kan komma att byggas upp granne med havet vid Karlits gamla industriområde. I dag, tisdag, tar kommunfullmäktige i Tierp beslut om detaljplanen till Karlholms strand.

LÄS OCKSÅ: Vattensalamandern får dammar

Peter Bergström öppnar grinden till Karlits före detta område i Karlholmsbruk, skylten som det står Karlit på sitter fortfarande kvar. Vi kör in bilarna på området. Det är stort. Det är jättestort. Gamla tegelbyggnader omgärdar oss. Några har rivna väggar. Vi fortsätter till fots.

– Här kommer huvudgatan att gå, säger Peter Bergström, och visar med armarna hur den sträcker sig fram mot havet.

Vi går alltså på huvudgatan. På sidorna byggs det på verksamhetslokaler, så väggar är rivna för att lämna plats till stora garageportar. Det ska bli 57 verksamhetslokaler i varierande storlekar.

– Det kan vara allt från båtgarage till mindre verksamheter i lokalerna. Ja, nästan vad som helst, säger Peter Bergström.

Vi kommer fram till havet . Det blåser sydlig vind.

– Det är tre kilometer strandlinje. Det blir en port till havet som öppnar sig. Det här området har varit stängt i nära hundra år så det finns många "Karlholmare" som inte sett utsikten.

Peter Bergström är född och uppvuxen i Karlholmsbruk och bor där fortfarande.

Han har jobbat 32 år på Karlit och sen fortsatte han arbeta under konkursförsäljningen. Då träffade han Anders Högberg som köpte området. Så nu ärt det ytterligare fyra år som han har arbetat på samma ställe. Nu jobbar han med miljöfrågor som konsult på Karlholms strand.

LÄS OCKSÅ: Ånghammaren går igen

På det planerade bostadsområdet Karlholms Strand är det tänkt att det ska byggas 440 bostäder. Varav 300 villor och av dem har 90 hus strandtomter på det planerade bostadsområdet. Det bli avstyckade egna fastigheter som kommer att säljas.

– Karlholms strand har en enorm potential. För Karlholm och Tierps kommun är det här en jättechans.

Det ska bli en småbåtshamn också i området. Och i det gamla pannhuset ska det bli lägenheter. Granne med det huset ska det bli en restaurang.

Längre in på området så rustas en lunchrestaurang och pub för fullt. Den vill de ha klar så fort som möjligt.

– Nu söker vi någon som är intresserad och vill driva restaurangen.

Tidigare i den lokalen har det varit personal matsal.

På tisdagen tar kommunfullmäktige i Tierp beslut om detaljplanen till Karlholms Strand.

– Det är helt avgörande, det är a och o. Som vi ser det så är det inget som skulle kunna hindra att den får laga kraft, säger Peter Bergström och fortsätter.

– Nästa steg om den vinner laga kraft är att börja med infrastrukturen så som till exempel vägar, vatten och avlopp.

LÄS OCKSÅ: Boende på strandkanten