Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft ger nya jobb

Annons

Riksdagen fattade i juni ett historiskt beslut att slopa det byggförbud för kärnkraft som har funnits i Sverige sedan folkomröstningen. Tillsammans med avskaffandet av den så kallade tankeförbudslagen 2006, är detta det viktigaste beslutet på länge för att utveckla en modern svensk energipolitik.
Nu kan diskussioner om framtidens kärnkraft äntligen ta vid. Hur ska framtidens kärnkraftverk konstrueras och var ska de placeras? Teknikutvecklingen har gått snabbt fram sedan ¬våra gamla reaktorer byggdes.
Folkpartiets slutsats är att det är kraftbolagen – i praktiken Vattenfall, Eon och Fortum – som ska planera, bygga och driva nya reaktorer. Det är också de som avgör var och hur många reaktorer som byggs inom ramen för maximalt tio ersättningsreaktorer.
Med tanke på befolkningstillväxt och den ekonomiska expansionen i regionen kan så småningom en ny ¬reaktor komma att byggas i Forsmark. Med en ny reaktor i Forsmark slipper man stora energiförluster vid ¬över¬föring av el.
Svensk kärnbränslehantering, SKB, har valt att planera slutförvaringen av vårt ¬svenska kärnbränsle i Forsmark. Det bety¬der att infrastrukturinvesteringar redan är planerade i området.
För norra Uppland där många arbetar vid kärnkraftsanläggningen i Forsmark innebär ny kärnkraft också många nya jobbchanser. För företagen i Uppland och övriga Sverige betyder det garanterad energitillgång under lång tid framöver.
Kärnkraften blir en viktig valfråga. De rödgröna vill nämligen fasa ut kärnkraften så fort som möjligt. Ett förnyat förtroende för ¬allians¬¬regeringen i höstens val innebär i stället ett definitivt steg till på vägen mot nya kärnkraftsreaktorer i Forsmark.
Maria Weimer, riksdagskandidat (FP) Uppsala län
Ann-Cathrin Larsson, gruppledare (FP) kommunfullmäktiga Älvkarleby

Mer läsning

Annons