Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraften kostar så mycket

Redan i dag är svenska kärnkraftverk olönsamma trots att de ligger på låg tekniknivå.

Professor Tomas Kåberger vid Chalmers skriver i en debattartikel i Dagens industri att Oskarshamns kärnkraftverks självkostnadspris på sin elproduktion ligger högre än terminspriserna på el de närmaste åren. Kåberger konstaterar att kärnkraft inte är lönsamt och att bland annat försäkringskostnaderna idag faller på staten och kärnkraften inte bär sina egna risker och kostnader.

I Storbritannien ska det byggas nya kärnkraftverk i södra England med brittiska skattebetalares pengar, som en stor del av kapitalet. För det fransk-kinesiska konsortiet Energie de France (EDF) har begärt att få en fast prisgaranti på den levererade elen i 30 år, oavsett priset på el på den europeiska marknaden. Normalt elpris i Storbritannien är just nu cirka 48 pund per MWh (The Guardian), men EDF ska sälja sin el för 92,5 pund per MWh, plus inflation, fram till och med 2058. Detta är verkligen ett bevis på att kärnkraften inte kan stå på egna ben utan måste subventioneras.

I sammanhanget är det inte så konstigt att det inte byggs några nya kärnkraftverk i Sverige, trots att det numer ska vara tillåtet att fundera på saken. För att var bärkraftigt måste nya reaktorer få ett elpris som kanske är det dubbla av det vi har idag.

Ett bra exempel på hur kostnaden för kärnkraft skenar iväg är det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 som nu ser ut att kosta 11 miljarder euro i stället för 3,2 miljarder euro i stället för 3,2 miljarder, plus 3 miljarder i kapitalkostnad.

Ett glädjande besked angående kärnkraften är energiminister Anna Karin Hatts (C) svar, enligt nyhetsbyrån Reuters, till Internationella Energi Agenturen (IEA) när dessa talade om att Sverige måste planera för framtidens energiförsörjning: 

”Vi kommer inte att medge varken direkta eller indirekta subventioner för ny kärnkraft i Sverige. Kärnkraften i Sverige måste stå på egna ben, bära sina egna kostnader, sina försäkringskostnader likväl som avfallskostnader.”

Ytterligare ett glädjande besked kom Världsbanken och Förenta Nationerna med 28 november.

”Vi satsar inte på kärnkraft”, sade Världsbankens president Jim Young Kim till Agence France-Presse när han och FN:s chef Ban Ki-Moon presenterade planerna på hur det ska gå till när alla på hela jorden ska få tillgång till el år 2030. Vi ska dubblera energieffektiviseringen och den förnybara energin. Mellan 600–800 miljarder dollar om året ska investeras.

Kostnaden, den ändliga urantillgången, riskerna med kraftverken och inte minst bristen på lösning av det farliga avfallet talar för att kärnkraftens tid är förbi. Energieffektivisering och satsning på förnyelsebar energi är den enda vägen för ett uthålligt framtida samhälle.