Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftens roll för ekologisk hållbarhet får inte underskattas

Det stora genombrottet för förnyelsebar energi ligger tyvärr en bra bit in i framtiden. Därför behöver vi kärnkraften – både för miljön och för industrin, skriver Hans Backman (FP).

Annons

Det sker i dag mycket spännande inom området förnyelsebar energi. Tyvärr ligger det stora genombrottet ett en bra bit in i framtiden.

Även med hjälp av regeringens stora satsningar, kommer det att dröja många år innan exempelvis vindkraften utgör mer än ett par procent av Sveriges totala energibehov. Vi behöver därför kärnkraften – både för miljön och för industrin.

I dagarna offentliggjorde Svenskt Näringsliv en rapport i vilket man analyserat framtidens elpriser. Slutsatsen är att en nedläggning av kärnkraften skulle leda till 50 procent högre elpriser jämfört med ett scenario med tillåten kärnkraft, utan några restriktioner.

Regeringens energiöverenskommelse kan här ses som en mellanväg, då nybyggnad, men inte utbyggnad, av kärnkraften tillåts.

I ett land som Sverige, där många är sysselsatta inom elintensiv basindustri, får priset på el, konsekvenser utöver våra privata elkostnader. Det påverkar också våra möjligheter att sälja aluminium, stål, papper och så vidare. Och det påverkar våra möjligheter till jobb, inte minst i vårt basindustriintensiva Gävleborg.

Men kärnkraften är inte bara viktig för konkurrenskraften och försörjningstryggheten, två av de tre grundpelarna för energisamarbetet i EU. Kärnkraftens roll för ekologisk hållbarhet, samarbetets tredje ben, skall inte underskattas.

Nästan fyra älvar skulle behöva byggas ut för att ersätta ett kärnkraftverk. Det är inte en hållbar lösning.

Mer läsning

Annons