Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftslobbyn

Energifrågan. Onekligen intressant. Onekligen avhandlad här på ledarsidan.

Annons

Och eftersom det skrivs om energifrågan här på ledarsidan, kom det för några veckor sedan en inbjudan. Om att åka till Helsingfors och titta på ett kärnkraftverk i Olkiluoto där det byggs en tredje reaktor och lyssna på finska politiker och tjänstemän som är aktiva i energifrågan.

Jag skulle tro. Att inbjudan handlar om att vi här på Arbetarbladets ledarsida tar avstånd från kärnkraften och förespråkar en avveckling i ansvarsfull takt. Och jag antar att avsändarnas förhoppningar är att ett besök vid ett reaktorbygge och samtal med finska politiker och tjänstemän skulle göra Arbetarbladets ledarsida lite mer positivt inställd till det här med kärnkraft, vilket dock inte är fallet.

Så arbetar lobbyister. Lobbyister som i just det här fallet bland annat är fackförbunden IF Metall och Pappers som slagit sig samman med Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation, för att sjunga kärnkraftens lov genom pressresor och webbsidor. Ett opinionsbildande arbete för att öka trycket på inte minst Socialdemokraterna i frågan.

Något bidrag till kärnkraftens lovkör blir det dock inte från denna sida. Sahlin måste hålla IF Metall och Pappers stången och fortsätta den enda rimliga politikens väg mot en avveckling. En framtidsinriktad politik, till skillnad från den linje Metall och Pappers förenar sig med den borgerliga alliansen kring.

Mer läsning

Annons