Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftvärk

/

Annons

En historisk överenskommelse kallade regeringen gårdagens energiuppgörelse mellan de fyra borgerliga partierna. Men vad som presenterades var en överenskommelse för en fossil energipolitik. Som dessutom utgjorde en rak höger mot demokratin. För trots att Sverige 1980 i en folkomröstning beslutat att avveckla kärnkraften, har alliansen beslutat sig för att möjliggöra nybyggnation.

Att vi kommer vara kärnkraftsberoende ännu en tid är ett faktum. En avveckling måste ske i ansvarsfull takt, för att inte riskera industrins konkurrenskraft och vår tillväxt. Men kärnkraften tillhör trots detta det förgångna. Vår ambition måste vara att göra oss fri från kärnkraften, inte att fortsätta vara beroende av den.

Alliansen har dock uppenbarligen inte några som helst ambitioner på området. Vilket innebär att framtidsinriktade satsningar på alternativa energikällor och energisparande teknik riskerar bli eftersatta på grund av gårdagens besked. Det är mycket, mycket illa eftersom det utgör en helomvändning i förhållande till både folkomröstningsresultat och tidigare politiska ambitioner.

Än mer beklämmande är överenskommelsens politiska konsekvenser. Genom att göra ett fortsatt kärnkraftsberoende till huvudmålet för den svenska energipolitiken stänger alliansen dörren till oppositionen i uppenbart syfte att så split.

Energifrågan handlar om vår framtid, om energiförsörjning, miljö och tillväxt.

Sverige behöver en framtidsinriktad syn på vår energiförsörjning, men det har regeringen alltså beslutat sig för att förneka oss. Gårdagens överenskommelse var inte historisk. Den gav oss bara kärnkraftvärk.

Annons