Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnström: ”Det görs för lite”

Regeringens krispaket löser inte krisen i Sandviken enligt kommunalrådet Peter Kärnström, s.


– Det görs för lite, säger han.


Men oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, m, tycker att satsningarna som görs är långsiktiga och bra.

Inom Sandvikens kommun har man precis börjat jobba med en egen prioriteringslista för att möta jättevarslet på Sandvik som följts av dagliga rapporter om underleverantörer som också måste göra sig av med personal i nästa våg.

– Initialt handlar det om utbildning och infrastruktursatsningar. Vi måste investera för framtiden genom att se till att det finns kvalificerade utbildningar att gå till för dem som nu blir utan jobb så att vi har arbetskraft när produktionen ökar igen. Vi behöver också infrastruktursatsningar i form av exempelvis en ny infart och en utbyggnad av Sandbacka Park. Men själva saknar vi de ekonomiska musklerna, säger Peter Kärnström.

Han var inte nöjd med det krispaket som presenterades i går med betydligt färre utbildningsplatser än vad socialdemokraterna har på sitt eget program.

– Det här är för lite. Vi behöver riktiga, långa utbildningar och inga tremånadskurser.

Men oppositionsledaren Riitta-Liisa Björk var desto mer positiv till de insatser som alliansen nu sätter in.

– Det här är en annorlunda satsning jämfört med de mer kortsiktiga åtgärder som förekommit vid tidigare lågkonjunkturer. Ett genomtänkt stimulanspaket satt i sitt sammanhang som långsiktigt stärker arbetsmarknadspolitiken och särskilt gynnar långtidsarbetslösa som behöver komma in i systemet igen.

– För Sandvikens del känner jag en lättnad. Det känns som att samhället nu inlett en resa mot en positiv framtid.