Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnström: "Jag är upprörd"

Förslaget om höjningar av vattentaxor till främst Kungsbergets alpinanläggning väckte känslor under Kommunfullmäktiges sammanträde under måndagskvällen.

Det var Vänsterpartiets Mikael Rosén, Moderaternas Hans Olsson och Folkpartiets Nils-Gunnar Kempe som yrkade på att återremittera förslaget om höjda vattentaxor.

Åsikterna gick isär om Kungsbergets anläggning skulle belastas med särtaxa, vilket var en del av den tjänsteskrivelse som Sandviken Energi Vatten AB lämnat till förslag. Särtaxan som föreslogs införas i Kungsbergets verksamhetsområde gällde 150 % av gällande anläggningsavgift.

– Jag är otroligt förvånad och upprörd, sa Kommunalrådet Peter Kärnström under en replik efter att Vänsterpartiets Mikael Rosén yrkat återremiss på förslaget för att slopa särtaxan.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet yrkade bifall till förslaget, men fick alltså mothugg. Förslaget gick dock igenom efter votering – motförslaget att ta ett senare beslut i frågan hade behövt 17 röster men stannade på 14 stycken.

– Det är inte i Sandvikens anda att använda sig av särtaxa, kostnadshöjningen är för hög, tyckte Moderaternas Hans Olsson.

– Jag är glad att vi angriper problemet med vattenledningarna, men vi måste se över förslaget mer, menade Mikael Rosén (V) som hellre ville se en höjning av den rörliga vattenavgiften, något som Folkpartiets Nils-Gunnar Kempe inte var sen att ställa sig bakom.

Från de bifallandes håll var budskapet att särtaxan för Kungsberget var helt naturlig då det rör sig om ett vinstdrivande företag och att inte kommunmedlemmarna ska betala för turisters vattenförbrukning.