Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaskito är Årets Gävlebo

Med trummor, sång, dans och ett bländande leende sprider Kaskito Ngongo glädje bland barn och ungdomar.
I går korades han till Årets Gävlebo på Arbetarbladets Öppet hus.
– Åhhh, jag var jättenervös där uppe på scenen. Benen skakade, men nu känns det bara härligt, säger Kaskito med ett brett leende.

Kaskito Ngongo kunde inte sluta le i går när Arbetarbladet hade Öppet hus. Och konstigt var ju inte det.

– Det här känns jätte-stort, säger han och läser tyst för sig själv på diplomet: ”Årets Gävlebo”.

Han är märkbart rörd över den fina utmärkelsen.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna, jag har ju bara bott i Gävle i tre år och har redan blivit ”Årets Gävlebo”, säger han stolt.

– Jag har läst om alla de andra, alla har ju gjort stora fina saker. Så att jag vinner är en stor grej för mig, fast egentligen är vi vinnare allihopa.

Barnsoldat i Kongo
Kaskito lämnade för sex år sedan ett liv som barnsoldat i Kongo-Kinshasas huvudstad Kinshasa. Han kom då till ett kallt och snöigt Östersund och en flyktinganläggning. För tre år sedan lockade ABF hit Kaskito med ett jobberbjudande – som dansinstruktör. I dag jobbar han heltid på Kulturskolan och lär ut afrikansk dans och musik på Gävles grundskolor.

Kaskito älskar musik och dans. Och när han får kombinera sina kulturintressen med barn och ungdomar mår han som allra bäst.

– Jag tror mitt jobb är jätteviktigt för barnen. Jag försöker sprida glädje och jag tror det är uppskattat, säger han och berättar att han älskar sitt jobb.

Spontansång
I går fick besökarna på Arbetarbladets Öppet hus ett smakprov på Kaskitos musikala talanger när han helt spontant skuttade upp på scenen och stämde in i sång, när sångerskorna Rodica och Alicia uppträdde med sina vackra rumänska julvisor.

Många av besökarna på Öppet hus-dagen på Arbetarbladet följde prisutdelningen och Kaskito var helt klart barnens stora favorit. Längst fram stod tioåriga Joel Forsberg och gjorde tummen upp för körkompisen Kaskito.

– Alla i familjen har röstat på Kaskito, inte hunden, men alla andra, säger han med ett stort leende och berättar att han och Kaskito jobbat ihop i Kulturskolans kör.

När Kaskito var färdig med alla segerintervjuer fick Joel förstås en stor kram och ett stort tack för stödet.

– Jag vill hälsa till alla som röstat på mig. Tack så mycket, det här betyder jättejättemycket för mig, säger Kaskito och fyrar av ett bländande leende.