Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassaregister kan slå hårt mot knallar

Knallekåren kan komma att halveras. Om Skatteverket driver igenom sitt krav på att alla marknadsknallar ska ha godkända kassaregister. Det skriver branschtidningen Torg och Marknadsnytt i sitt kommande nummer.

Annons

Tidningen har genomfört en enkät där över 600 knallar från hela landet har fått ange hur införande av kassaregister kommer att påverka deras verksamhet. Resultatet visar på ett starkt manfall bland marknadshandlare om Skatteverkets krav också antas av riksdagen. Argumenten för att sluta är flera:

•Kraftigt minskande försäljning under senare år i kombination med ökade kostnader för resor och platshyror.
•Många har nått en så hög ålder att nya investeringar i teknik som det kan bli problem med ute på fältet inte är realistiska.
•Många knallar har för få försäljningsdagar för att motivera inköp av utrustningen. Omkring 2000 knallar driver sin verksamhet bara på deltid, många med ca 5 till 10 marknader om året.

Tidningens undersökning tyder på att införskaffande av dyra kassaregister blir droppen som får bägaren att rinna över för många knallar. 45,16% kommer därför att sluta om kravet på kassaregister blir verkligen. 34,32% är tveksamma till att fortsätta sin verksamhet. Enbart 20,53% anger i undersökningen att de tänker investera i kassaregister.

Enligt förslaget från Skatteverket ska även kassaregister bli obligatoriskt för såväl torg- och marknadshandlare. Undantagna blir bara de som säljer för mindre än ett prisbasbelopp, 42 800 kronor. Vilket i praktiken bara kommer att gälla ”hobbyhandlare”.
Knallarna ger i enkäten uttryck för stor skepsis över hur utrustningen kommer att fungera ute i verkligheten. Vilket även tillverkarna av kassaregister ger visst stöd för:
– Det kan bli ett problem, hur kontrollboxen ska kunna fungera ute i det fria, säger
Thor Johnsson, ordförande i Kassaregisterrådet, som är en sammanslutning av tillverkare av kassaregister.

Torg och Marknadshandlarnas Ekonomiska Förening kräver att Kassaregistren måste vara testade så att de även kan skriva ut kvitton i alla väder, vilket i dags läget ingen kan garantera. Kontrollenheten som ska kopplas till är inte byggd för utomhusbruk året runt, den tål inte kyla. Den klara endast miljöer med temperaturer från plus fem till 40 grader, och redan nu kan det konstateras att det finns stora problem med många kortdragare och liknande utrustning för att de inte tål kyla. Elförsörjningen drabbas av ideliga avbrott och saknas helt i flera fall. Den drabbas även av spänningsfall och spikar som förstör elektronisk utrustning.

Även marknadsarrangörer är starkt oroade över Skatteverkets förslag, enligt Torg och Marknadsnytt. En majoritet av landets marknader arrangeras av föreningar som är beroende av intäkterna från arrangemangen. En halverad knallekåren vore ett stort avbräck:
– Ett dråpslag för oss, anser Ove Nordin i spetsen för en allians av idrottsföreningar som årligen arrangerar marknadsdagar i Vännäs.
Det är riksdagen som slutligen bestämmer om lagen om kassaregister ska ändras. När den infördes för några år sedan ansågs att det skulle bli en ”orimlig börda” för torg- och marknadshandeln vilken då undantogs från kassaregisterlagen.

Ett argument från Skattemyndigheten är att det ska vara konkurrens på lika villkor. Men:

• Marknadshandlarna har en mycket högre kallhyra per kvadratmeter och dag räknat jämfört med den bofasta handeln.
• Marknadshandlarna har begränsat antal försäljningsdaga jämfört med den bofasta handeln.
• Marknadshandlarna har betydligt längre till jobbet, med dyra resor till följd, än vad den bofasta handeln har.
• Marknadshandlarna har inga väggar och tak att bedriva sin handel i när vädrets makter gör det omöjlig för marknadshandlaren att bygga sitt marknadsstånd och bedriva handel
• Marknadshandlarna måste själva bekosta ordningsmakten för att upprätthålla den allmänna ordningen på många marknader.

Stig Wiklund

Mer läsning

Annons