Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kasta bort.Börja om.

Det här med krav är väldigt populärt inom det borgerliga blocket. Den här gången handlar det om krav på landets undersköterskor och personal inom den kommunala äldreomsorgen. Personal som skall ha en viss formell utbildning för att platsa. Har man kommit fram till.

Och självfallet är det så att anställda inom vården och omsorgen av våra äldre ska ges möjlighet till vidareutbildning och att yrkenas status förmodligen kommer att höjas om krav på en formell utbildning blir uttryckliga. Men är det verkligen de anställda och deras kompetens eller brist på sådan som är huvudproblemet på området? Nej. Alls icke. Huvudproblemet är arbetsgivarna.

Landets landsting och kommuner är nämligen långt ifrån mönsterarbetsgivare. Snarare handlar det om arbetsgivare som gjort både långtidssjukskrivningar och deltidsarbetslöshet till paradgrenar och dessutom könsbestämt fenomenen till kvinna. För så ser det ut. Den långtidssjukskrivna är oftast en kvinna. Den deltidsarbetslösa är oftast en kvinna. Och arbetsgivaren, ja det är någon av enheterna inom den offentliga sektorn.

Därför är det högst förmätet att ägna sig åt att komponera kravkataloger rörande de anställda. För så länge Sveriges kommuner och landsting inte är mönsterarbetsgivare som erbjuder arbetsplatser där rätt till heltid, fortbildning, god arbetsmiljö, inflytande över arbetsdagen och vettiga löner är en självklarhet spelar de där kraven på att de anställda ska ha formell kompetens för sina jobb inte så stor roll. De kommer i alla fall inte att gå att uppfylla.

Utredningen ”I den äldres tjänst” som presenterades under gårdagen är ett skolexempel på förlegat tänk. I stället för att sätta arbetsgivaren i centrum blir det den anställde som står i centrum. Men dagens arbetstagare fungerar inte riktigt så. Det visar sjuksköterskornas strejk i våras och det visar en arbetsmarknad där livstidsanställningen blivit en urban myt.

Det är delvis därför vården och omsorgen står inför ett framtida rekryteringsproblem. För att man inte är intressant som arbetsgivare.

I stället för att skapa en kravkatalog rörande de anställda inom vården och omsorgen av de äldre hade det därför varit långt rimligare att leverera en rörande landets arbetsgivare på området.