Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaxiga Stockholmare väntar sig röj på Slick City

Johnossi är duon som kom till för att John Engelbert och Ossi Bonde tyckte att de skulle göra nåt av sina liv.


Två skivor och framgångar både i Sverige och utomlands senare kommer de till Slick City i kväll.


– Det ska bli kul att se om vi har nån publik i Gävle, säger John Engelbert.

Han har alltid spelat gitarr, säger han. Och nånstans hela tiden haft i bakhuvudet att om jag inte hittar nåt annat så kan jag i alla fall spela musik.

– Musik har alltid varit enkelt och naturligt för mig, säger John Engelbert.

Efter gymnasiet degade han mest, säger han. Var klassiskt tonårsblasé.

Han lärde känna Ossi Bonde i alla fall och visste att han var bra på att spela trummor, men till en början spelade de inte ihop.

De blev bästa kompisar i stället.

– Så kände vi en dag att vi gör ju ingenting, vi är hopplösa soffliggare bara. Vi borde kanske prova att spela lite. Det kanske är kul.

Och sen dess är Johnossi ett faktum. De fick ett skivkontrakt efter tredje spelningen och var förband till Soundtrack of our lives och Silverbullit. Bara sådär, tycks det.

– Vi kämpade absolut ingenting. Jag hade aldrig fått för mig att skicka runt demos och tjata för att få spelningar, det var jag för stolt för.

Samtidigt, betonar han, har de slitit som djur. Spelat mycket, både i Sverige och utomlands. Det strulade till sig med det första skivbolaget också, och det ledde till att första skivan i första omgången bara trycktes i 5 000 exemplar sålde slut rätt fort. Den släpptes sen i Sverige på nytt, med några nya spår.

I våras kom andra skivan ”All they ever wanted” (producerad av Jari Haapalainen) och sen dess har Johnossi turnerat.

– Vi har nog gjort nästan 100 spelningar i år, säger John Engelbert och konstatarar att det låter jobbigare än vad det är, eftersom en utlandsturné kanske pågår i tre veckor och då spelar man i princip varje dag.

– Men det är ändå bara tre veckor man är borta.

De har inte tröttnat på varann heller. John Engelbert tror att det är en fördel att de bara är de två, att slitningar är vanligare i ett band med fler medlemmar där det kan bli bråk om pengar och skitsaker på ett annat sätt än det blir för honom och Ossi.

– Vi har inte skrikit på varann en enda gång tror jag. Men det är klart, vi umgås inte lika mycket hemma längre.

Och att bara vara två som spelar varsitt instrument (gitarr och trummor) är heller inte nåt som de tröttnat på.

– Jag köper nya gitarrpedaler hela tiden. Jag använder så mycket effekter jag bara kan för att kompensera.

Blir längtan efter en sättning med fler instrument för stark, då får de helt enkelt lägga ner Johnossi och starta ett annat band, konstaterar John Engelbert helt odramatiskt.

Men än så länge är Johnossi en duo och i kväll kommer de alltså till Slick City. John Engelbert har spelat där en gång förut, med Håkan Hellström.

– Det blir intressant, det brukar bli ett jävla fyllseslag på såna ställen, väldigt röjig stämning, säger John Engelbert och berättar att de spelade i Uddevalla nyss och då kastades det ölflaskor upp på scenen.

– Publiken kan vara svår på såna ställen, de tycker att man är en kaxig stockholmare även om de gillar en. Det ska bli kul. Lisa Pehrsdotter