Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kd har kört över sig själva i äktenskapsfrågan

I kd:s så kallade garantibevis inför valet 2006 anfördes att ”Äktenskapet, som är den stabilaste samlevnadsformen, ska bevaras i nuvarande form.”

Trots det har kristdemokraterna nu föreslagit införande av en könsneutral civilrättslig samlevnadsform som inte ska kallas äktenskap. De vill överföra äktenskapshanteringen till de kyrkliga och ideella sammanhangen och frikoppla den från den sekulära samlevnadshanteringen.

Kvinna/man-par som enbart vigs borgerligt skulle, om kd:s förslag blir lag, inte anses ha ingått ett äktenskap. Förvisso finns här en begriplig utgångspunkt, nämligen uppfattningen att ett könsneutralt samlevnadsinstitut eller äktenskap handlar om något annat än äktenskap i egentlig mening. Men den ståndpunkten hävdas inte på något bra eller rimligt sätt med kd:s förslag. Om begreppet ”äktenskap” inte legaldefinieras kan det fritt ges innehåll av den som så önskar. Man skulle kunna säga att kd med sitt förslag bidrar till avveckling av äktenskapet, inte till bevarande av äktenskapet. Taget i beaktande att det är mycket komplicerat eller rentav ogörligt att byta ut begreppet ”äktenskap” i alla de författningar varom fråga är, framstår det som obegripligt att Lennart Sjögren med flera kristdemokrater kan kalla förslaget för ”ett konstruktivt förslag inom räckhåll” (Arbetarbladet 8 januari).

Kristdemokraterna verkar ha missat att flera av dem som vill införa en könsneutral civilrättslig registrering önskar en fortsatt användning av äktenskapsbegreppet också i den nya lagregleringen. Ledande kristdemokrater, såsom Lennart Sjögren, lämnar nu i många debattartiklar landet runt felaktiga uppgifter om att kd:s förslag har en bred uppslutning. Exempelvis uppges att RFSU har instämt i att kristdemokraternas förslag är ett intressant alternativ. RFSU, som inte vill att äktenskapsbegreppet ska vara förbehållet heterosexuella par, meddelade 14 november att deras ståndpunkt blivit kidnappad och förvanskad. På Sydsvenskans ledarsida skrevs 16 november angående kristdemokraternas torgförande av sitt förslag att ”Häpnad väcks … när höga partiföreträdare har mage att hävda att folk med motsatta mål i princip håller med”. Samma dag skrev ordföranden för förbundet Humanisterna Christer Sturmark att ”Rent osant och vilseledande blir det när Odell hävdar att Humanisterna anslutit sig till kristdemokraternas förslag.”

Med sitt aktuella förslag får kd anses ha kört över sig själva i äktenskapsfrågan. Noteras kan att när kd lagt sin aviserade motion i riksdagen kommer riksdagsledamöterna (från olika partier) inte att kunna avge någon stark kollektiv meningsyttring till stöd för alternativet att nuvarande ordning skall behållas. Noteras kan också att om riks- dagen antar en köns- neutral äktenskapslag ankommer det på regeringen att utfärda den lagen.

Uppsala

universitetsadjunkt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel