Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD ifrågasätter abortlagstiftningen

Det hann bara gå någon dag med Ebba Busch Thor som partiledare innan Kristdemokraterna började låta som Ja till livet, den rabiata antiabortrörelse som efter 90-talet levt en tämligen undanskymd tillvaro.

Annons

Ebba Busch Thor vill se en nollvision för aborter i Sverige. Hon vill också att vårdpersonal skall ges rätten att vägra utföra aborter. Vilket kallas för samvetsklausul eller införande av samvetsfrihet inom vården.

Av de svenska partiledarna är det bara Ebba Busch Thor och Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas ställföreträdande partiledare, som förespråkare detta. Sverigedemokraterna har i riksdagen motionerat om att samvetsklausul skall införas inom den svenska vården.

Kristdemokraterna hävdar att man står bakom den svenska abortlagstiftningen. Att man har en partiordförande som förespråkar införandet av samvetsklausul inom svensk vård, visar dock att detta är en ren lögn. För det faktiska utfallet av att införa samvetsklausul är ovillkorligen en inskränkning av aborträtten.

Situationen i Italien visar tydligt vilka konsekvenser rätten till samvetsfrihet inom vården kan få. I Italien vägrar 75 procent av landets gynekologer att utföra aborter, med hänvisning till just samvetsfrihet, enligt Ekot. Därmed beskärs också italienska kvinnors rätt till vård.

Samvetsfrihet ställer medborgarens rätt till vård mot vårdpersonalens rätt att vägra utföra procedurer som strider mot deras inre moraliska, etiska och religiösa kompass. Konsekvenserna av detta kan bli långtgående och utgör i grunden ett ifrågasättande av människors rätt till vård. Vilka procedurer du som patient ges tillgång till, riskerar bli till en fråga om vårdpersonalen religiösa och moraliska ställningstaganden, i stället för ditt vårdbehov.

Sverige har redan prövat detta med en begränsad aborträtt. Resultatet av att hänvisa kvinnor till osäkra aborter är förödande och visar tydligt på vikten av svensk abortlagstiftning och värnandet av denna. Årligen genomgår 21,6 miljoner kvinnor i världen osäkra aborter enligt Världshälsoorganisationen WHO. Av dessa dör 47 000 årligen.

Oavsett vad Kristdemokraterna kallar deras och Sverigedemokraternas linje ifråga om begränsandet av aborträtten, finns bara ett korrekt sätt att beskriva det på, och det är som ett ifrågasättande av den svenska abortlagstiftningen.

Ingen omskrivning kan förändra detta faktum.