Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD inrättar civilkuragepris

Annons

Kristdemokraterna i Gävle har beslutat att inrätta ett civilkuragepris.Att uppmärksamma den som hjälpt en medmänniska i nöd är ett bra sätt att sprida idén om att vi alla har ett ansvar för varandra.
Kristdemokraterna har länge sett behovet av att också införa en lag som gör det straffbart att helt låta bli att ingripa när någon i ens närhet uppenbart är i behov av hjälp. Detta har i folkmun kallats en civilkuragelag. Vi är självklart medvetna om att civilkurage inte går att lagstifta fram men vi är övertygade om att en lag som tydligt säger att du är skyldig att hjälpa din medmänniska skulle bidra till att fler kände ansvar och att det skulle uppmuntra till gemensamma tag. I längden tror vi att attityder skulle förändras och att det skulle leda till att vi får ett mänskligare samhälle.
För två år sedan lät vi göra en opinionsundersökning för att få reda på vilka attityder människor i Sverige har till en civilkuragelag. Hela 66 procent var positiva och uttryckte att de skulle känna sig tryggare med en sådan lag. Det finns alltså ett brett stöd hos allmänheten för förslaget.
Ingen ska förstås behöva riskera liv och lem för att gripa in. Var och en ska förväntas agera utifrån sina egna förutsättningar. Det kan handla om att hjälpa en person som fallit i vattnet, eller någon som berusat sig och ligger utslagen utomhus när det är kallt. Kanske ringa efter ambulans eller tillkalla polis. Alla kan göra något.
Utgångspunkten är att den som behöver hjälp ska få hjälp och att det inte ska gå att delegera bort sitt eget ansvar.
Alliansregeringen utreder nu på vårt initiativ hur en sådan här lag skulle kunna utformas. Det finns liknande lagar i flera andra EU-länder så det är ingen omöjlighet. Både att dela ut pris och uppmuntra den som redan idag gör sin moraliska plikt och att införa en lagstiftning kan medverka till ett samhälle med större ansvarstagande och mer solidaritet och medmänsklighet.
Inger Davidson (KD)
Vice ordf i riksdagens justitieutskott
Lennart Sjögren (KD)
Partisekreterare och toppkandidat riksdagsvalet
Lili André (KD)
Toppkandidat kommunvalet

Mer läsning

Annons