Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-politiker vill slopa kyrkovalet

Vilka åsikter har Centerpartiet egentligen om arvsynden? Eller Socialdemokraterna om nattvarden?

Inga alls anser KD-politikern Lars Svensk - som ifrågasätter det kommande kyrkovalet.

– Partierna utnyttjar bara kyrkan, säger han.

För Lars Svensk (KD), fullmäktigeledamot i Tierp och ordförande i Söderfors Baptistförsamling, är det märkligt att politiska partier styr Svenska kyrkan.

– Jag hörde för några år sen en politiker som var väldigt tydlig med att det var politikerna och inte prästerna som bestämde i kyrkan. Det luktade öststat på en gång. Dagen efter gick jag ur Svenska kyrkan, säger han.

Han tycker att kyrkan ska bestämmas av dem som är aktiva.

– Svenska kyrkan är numera en frikyrka som vilken annan som helst. Det finns ingen som helst anledning att de politiska partierna ska ha något inflytande där. Du behöver inte ens tro på Gud eller kyrkans budskap för att kunna bestämma. Är det inte märkligt?

Hungern efter makt är desto större, enligt honom.

– Partierna använder bara kyrkan för att propagera för sina politiska program. De tar ifrån kyrkans berättigande som Jesus gav för två tusen år sen. Kyrkan riskerar att tappa sitt uppdrag och bli som vilken annan förening som helst.

Flera partier har redan börjat avveckla sin kyrkopolitik, senast Moderaterna. Men Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna vägrar att släppa sitt grepp om kyrkan.

Lars Svensk uppmanar nu Svenska kyrkan att begrava partipolitiken. För detta krävs ett beslut av partierna.

– Jag tycker att alla partier måste inse att kyrkan är skild från staten. Sammanblandningen mellan partier och kyrkan hör till historien, säger han.