Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kennet Lutti bryr sig inte om befolkningen i Hälsingland

Ann-Margret Knapp (S), Tommy Berger (S), Björn Brink (C), Hannah-Karin Linck (C) och Maria Aspers (MP) svarar på Kennet Luttis kritik mot den nya majoriteten i Landstinget Gävleborg.

Annons

Kennet Lutti är inte nådig i sin kritik mot den nya majoriteten i Landstinget Gävleborg. Han kräver avgång med stora rubriker och serverar själv med stor tilltro lösningar på såväl ekonomiska som strukturella utmaningar.

Märkligt – men Lutti tycks helt ha missat att riket berörs av den globala finanskrisen, att landets offentliga sektor – kommuner och landsting – därmed drabbas av stora oväntade underskott genom minskade skatte- intäkter men även av frysta statsbidrag.

Många säger sig aldrig ha upplevt en så pressad situation i sin kommun eller i sitt landsting tidigare och det troliga är att vi i denna lågkonjunktur skriver historia.

För landstinget Gävleborg innebär förändringen 195 miljoner lägre intäkter under ett halvt år – sedan fullmäktige tog beslut om budget för 2009 i december och till dags dato. Men Lutti tycker inte att detta ska påverka möjligheten att klara budget med svarta siffror på sista raden.

Han agerar precis som så kallade staketkuskar – står bakom staketet och skriker hur kusken ska köra, men har aldrig ens klappat en häst.

Lika överlägset och raljerande löser han landstingets svåra ekonomiska situation – på långt och behörigt avstånd och fullständigt utn personligt ansvar!

Men vi vet varför Lutti är sur – surare än vanligt – han vill ha ett snabbt strukturbeslut som innebär att länet får ett specialistsjukhus – i Gävle. Lutti bryr sig inte om befolkningen i Hälsingland – deras oro, otrygghet, avstånd till akutsjukvård med mera – den del av befolkningen i länet som betalar lika mycket skatt som övriga länsinvånare.

Värnar om dem gör däremot ledarskribenter på hälsingetidningarna. De rasar över förslaget som Lutti hyllar och gör jämförelserna bland annat i avstånd. Från Gävle till Karolinska sjukhuset i Stockholm är det samma avstånd som från vissa delar av länet till Gävle. Från västra Gästrikland påtalas och jämförs avståndet till Falun.

Så kan man hålla på och slita länet i stycken – till vilken nytta?

Avståndet är en viktig faktor när vi diskuterar framtidens hälso- och sjukvård men än viktigare är kvalitet, patientsäkerhet och ekonomi. Den medicinsktekniska utvecklingen går oerhört snabbt och vill vi hänga med måste vi inse att vissa omställningar och förändringar blir oundvikliga.

Arbetet i landstingsstyrelsen fortsätter nu inför budget 2010. Strategiska planen är en del i underlaget, utvecklingen av geriatriken, ekonomiska villkor andra.

landstingsstyrelsens ordförande (S)

landstingsråd (S)

1:e vice ordförande landstingsstyrelsen (C)

landstingsråd (C)

landstingsråd (MP)

Jag blir ännu surare när jag läser vad majoriteten tänker göra åt de svindlande underskotten som väntar de närmaste åren; ingenting. De fem sitter still, i väntan på vad då? Godot?

Mer läsning

Annons