Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenneth kan allt om pensionen

Gå i pension vid 61, jobba deltid eller jobba vidare till 67 år? Det är den stora frågan för blivande 60-åringar.

Du kan välja själv, när du vill och hur du vill pensionera dig, på heltid, halvtid, trekvartstid eller kvartstid. Du kan också ändra dig under tiden, hur många gånger du vill. Dina beslut är inte slutgiltiga en gång för alla.

Det förklarar Kenneth Rollén, en av försäkringskassans pensionsinformatörer, som regelbundet arrangerar pensionsträffar för blivande 60-åringar i Gästrikland.

Hans råd är att göra upp en pensionsplan och inte ta ut all pension på en gång. Vissa utbetalningar lönar sig att skjuta på framtiden.

Det orange kuvertet ger besked om den statliga pensionen, men ger ingen heltäckande bild av hela din pension.

Pensionspengar ramlar nämligen in från olika håll, staten (se separat ruta), jobbet och egna besparingar. Har man bytt jobb många gånger kan man få tjänstepension från flera arbetsgivare.

Den enkla tumregeln för pensionsuttag lyder, ta först ut eget pensionssparande, sedan pengar från jobbet och slutligen pengar från staten:

1. Börja med att ta ut dina egna besparingar eller privata pensionsförsäkringar. En del betalas ut under en femårsperiod, andra livet ut. Smartast är att ta ut det mesta medan man är en ung och aktiv pensionär dvs mellan 65 och 70 år eller ännu tidigare.

2. Nästa steg är att ta ut sin avtals- eller tjänstepension, som arbetsgivaren betalat in under åren.

Om man vill trappa ned sin arbetstid under de sista åren är det smidigt att dryga ut lönen med sin tjänstepension. För de flesta betalas tjänstepensionen ut från 65 år och livet ut, men det finns de som får ut pensionen tidigare. Kolla med arbetsgivaren eller facket vad som gäller för just dig.

Den allmänna pensionen från staten grundar sig på din livsinkomst och består av inkomstpension, tilläggspension (=gamla ATP för dem som är födda 1938-1953) samt premiepension.

Inkomstpensionen får du börja ta ut redan vid 61 år, men det kan bli dyrt på sikt. Gör man förtida uttag minskar pensionen med ca en halv procent per månad livet ut. Det blir 6 procent på ett år och 24 procent på fyra år, i praktiken åtskilliga tusenlappar per år.

Väntar man å andra sidan med att ta ut pensionen till efter 65 år höjs pensionen med runt 0,7 procent per månad.

Alla har numera laglig rätt att jobba kvar till 67 år, om man har ork och lust. Genom att arbeta längre och ta ut pensionen senare får man mer kvar i plånboken.

3. Premiepensionen är den del du själv fått placera i fonder. Den får du ta ut helt eller delvis från 61 år. För dem som snart går i pension är premiepensionen inte så stor, den kommer att bli mycket större för framtidens pensionärer.

När man börjar ta ut den räknas man som pensionär och kan få pensionärsrabatt på tåg, bussar och inträden. För att komma i åtnjutande av sådana rabatter måste man ha ett intyg från försäkringskassan att man uppbär pension.

 

Det är vanligt att folk trappar ned och jobbar halvtid och tar ut halvtidspension några år innan de går i pension.

Med en sådan lösning får man nya inkomster som ger mer i pension på sikt, menar Kenneth Rollén.

– Hur mycket de får ut av sitt PPM-sparande. För dagens pensionärer handlar det om mellan 25 och 500 kr i månaden. För dagens 20-åringar kommer premiepensionen att motsvara 3 000-4 000 kr i månaden, så det blir stor skillnad, menar Kenneth Rollén.

– Vi får inte råda i den frågan. Det enda jag kan säga att du får ut mindre i pension under resten av livet, så du bör kolla noga innan du bestämmer dig. Sparar du din pension själv kan efterlevande ärva den. Det kan de inte annars, eftersom inbetalade pensionsrätter tillfaller staten, när du dör.

Statistiska centralbyrån räknar med att dagens pensionärer lever 16 år efter 65 års ålder, dvs blir 81 år i snitt.

- Taket för den allmänna pensionen ligger på ca 17 000 kr i månaden, mer kan du inte få. Därtill kommer tjänstepensionen från dina arbetsgivare.

- Inte särskilt mycket, eftersom dagens pensionärer inte sparat i PPM-fonder särskilt länge. Framtidens pensionärer bör tänka sig för mer och placera om sina PPM-fonder till räntebärande generationsfonder i god tid. Då drabbas de inte så hårt om börsen dyker.

- Om du flyttar till Spanien eller något annat EU-land får du ta med dig hela pensionen. Utomlands betalar du dessutom mindre skatt. Har du däremot bara garantipension (se separat ruta) kan du inte flytta till Thailand eller länder utanför EU.

Pensionen kommer inte som ett brev på posten när man fyller 65 år, man måste ansöka om pension hos försäkringskassan och då berätta hur man vill ta ut den.

SIV BERG