Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenny begins

Kenny begins
Regi: Mats Lindberg, Carl Åstrand
Med: Johan Rheborg, Bill Skarsgård, Carla Abrahamsen
Filmstaden, Gävle

Men nu tas denne intellektuellt lågpresterande galaxhjälte till en ny och större dimension. Biografen. För en vuxnare publik. Det vill säga samma tittare, några storlekar större.

Som om Kenny vore kult. Jag är inte riktigt med på det. Även om det väcker lite nostalgi att se honom skaka ut hockeyfrillan i en svenskt familjär Star wars-parodi där rymdfarkosterna är glassbilar och sopcontainrar.

Johan Rheborgs Kenny är fortfarande alltigenom grym, en förvuxen klåfingrig treåring med hårtorkspistol och stulet rymdkörkort.

Filmen har gjorts som prequel. Med Kenny ännu i skolbänken. Klarar han inte galaxhjälteexamen väntar ett yrkesliv i mammas rosa frisersalong.

Samtidigt på planeten Jorden: en mobbad tonårskille får superkrafter av en grönglänsande rymdkristall. Kenny råkar krascha genom grabbens hustak och hälsar sitt mantra wolly bully.

Jadå, instruktioner för legomodeller är mer genomarbetade än det här manuset.

Naturligtvis såg jag originalserien 1997. Gillar man rymdfilm så gillar man rymdfilm som satir och barnprogram också. Kenny är störtskön men borde trots allt stannat i burken.

Filmen berömmer sig till exempel om att ha särdeles påkostade specialeffekter. Vilket blir helt fel när plåtigt och plastigt är själva grejen.

Men visst ja, så är det förstås. Att bioföreställningar numera tjänstgör i huvudsak som lansering för kommande dvd-box.