Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Killar, det svänger!

Tre gymnasiekillar på Bessemerskolan har jobbat vidare med Foucaultpendeln och nu är den en av två pendlar i Sverige som svänger utan uppehåll.

På tekniska museet i Stockholm är man imponerade och vill ha gymnasiekillarnas hjälp med att få igång sin pendel.

Arbetet började i augusti och sedan dess har det blivit bra många timmar ihop med den 63 kilo tunga stålkulan som hänger över en kompassros på golvet i en av Bessemerskolans ljushallar.

– Vi har haft minst ett möte i veckan och jag skulle gissa att vi lagt åtminstone 200 timmar på vårt projektarbete, konstaterar Mikael Persson som går sista året på teknikprogrammet och är en av tre killar som jobbat intensivt med pendeln.

Finns på tre platser

Foucaultpendeln, som från början är ett fysikexperiment som demonstrerar hur jorden roterar kring sin egen axel, finns på tre platser i Sverige – Tekniska museet i Stockholm och Carlsunds utbildningscentrum i Motala och på Bessemergymnasiet i Sandviken.

På tekniska museet har man inte lyckats få sin pendel att svänga och nu hoppas man på hjälp från Sandviken.

– Det känns häftigt att vi kan hjälpa tekniska museet, det vore ju coolt att få sommarjobb där, säger Felix Stridsberg och föreslår att killarna ska ägna sommaren åt att få igång pendeln på Tekniska museet.

– En intendent från museet kommer hit för att se och lära och det känns väldigt roligt, konstaterar läraren Anders Lönn som hjälpt killarna med projektet.

Redan förra året byggde tre andra elever själva pendeln och uppgiften i år har varit att få pendeln att svänga utan uppehåll.

Gjort det mesta själva

Sponsorer och andra gymnasielever har bidragit, men Erik, Mattias och Felix har gjort det allra mesta själva.

– Elkretsen var väldigt komplicerad att få till, definitivt svårast, säger Erik Hallqvist med ett snett leende.

Pendeln i gång

Pendeln sattes igång för någon vecka sedan och det stora missödet var när pendeln stannade efter två timmar.

– Åhh, då ville man ju bara gå och hänga sig, skrattar Mikael Persson.

– Vi är jätteglada att killarna ville ta över Foucaultpendeln och göra det avancerade arbetet. Och de har verkligen gjort ett superbra jobb, säger matte- och no-läraren Gunnar Lundberg.