Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kilometerskatten leder till avveckling i Gävleborg

Fyra företagsledare inom länets åkerinäring har i en insändare i Arbetarbladet den 17 juli gett uttryck för stor oro över vad en införd kilometerskatt för dieseldrivna fordon skulle betyda för Gävleborgs län. Vi inom Nya Moderaterna delar den oron. En införd kilometerskatt för tung trafik, kombinerat med de röd-grönas förslag om ökade drivmedelspriser för alla, skulle påverka vårt län mycket negativt. Ett län som har stora och långa avstånd, och där företagen och människor ofta har långt till såväl kunder och arbetsplatser som idrottsplatser, förskolor och matbutiker.

Höjda drivmedelspriser påverkar länet negativ, vem flyttar hit när allt blir dyrare, vi menar allt, allt från att skjutsa barn, handla mat och för företagen att nå sina kunder. Vi Gävleborgare är beroende av att Korsnäs, Iggesund och stora Enso är attraktiva på världsmarknaden för att kunna sälja sina produkter. Alla som arbetar inom skogsindustrin är också beroende av detta. Ett jobb inom skogsnäringen innebär fyra andra arbetstillfällen inom kompletterande verksamhet. Ett tappat jobb inom skogsnäringen betyder alltså fem förlorade arbetstillfällen. Detta har vi inte råd med.
Vi behöver växande företag. Ett exempel är Bergmans pepparkakor i Ljusdal, ett företag som ökat sin omsättning från 200 000 till 60 miljoner kronor. Ökade transportkostnader ger dyrare pepparkakor. Frågan blir därför - säljer företaget bättre och blir det fler arbetstillfällen i Ljusdal för att pepparkakorna blir dyrare? Knappast!

Gävleborg behöver inte en regering som hotar företagandet i länet. Vi som bor här är inte betjänta av en politik som gör att företag inte kan behålla sina anställda och tvingas flytta från länet i stället för till länet. Gävleborg behöver inte en regering som gör det dyrare att bo och leva här, Gävleborg behöver inte högre arbetslöshet.
I stället behöver Gävleborg en regering som ser hela landets problem som gles befolkning, vidsträckta arbetsmarknadsområden och begränsad kollektivtrafik.

Nya moderaterna och alliansregeringen har lagt fast ett seriöst miljöprogram där man inte behöver ytterligare koldioxidskatter utan når Europas mest ambitiösa miljömål ändå. Alliansregeringen har dessutom lagt fast att alla miljöskatter ska kompenseras med skattesänkningar för den enskilde. De rödgröna gör precis tvärtom ökade miljöskatter följs av ökade skatter på ungdomar företag och vanliga löntagare.

En röst på de rödgröna leder till avveckling i Gävleborg medan en röst på nya moderaterna och alliansen leder till utveckling. Valet är Ditt den 19 september

Tomas Tobé, Margareta B Kjellin, Lars Beckman och Ziita Eriksson
Riksdagskandidater (M)