Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjerstin Dellert: "Det är vidrigt att fylla 90"

/
  • Kjerstin Dellert bor i ett 1700-tals hus i Ulriksdals slottspark.

Som fyraåring vann hon sin första sångtävling och därmed förstapriset - en stor ballong.
– Då beslöt jag mig för att bli sångerska. För att få en stor ballong till, säger Sveriges mesta operaprimadonna Kjerstin Dellert.

Annons

Hon bor med man och hund i ett 1700-talshus, inrett med mycket konst och en ansenlig mängd uppstoppade djur. Hon äger också 3|000 böcker - hennes pappa började som bokhandlare - men biblioteket är inhyst i en huslänga på gården.

Klippböcker och svartvita fotografier ligger framme, för Kjerstin Dellert håller på att sortera sitt liv. Det är ett liv som har bjudit på både det ena och det andra och gett bra material för memoarerna, som hon utkom med under titeln "I förtroende" för ett antal år sedan.

Den innehåller både toppar och dalar: ett självmordsförsök, en komplicerad relation till mamman, stora scenframgångar och ett imponerande umgänge med diverse skönandar - hon hinner under intervjun helt apropå nämna namn som Vilhelm Moberg, Viveca Lindfors och Birgit Nilsson.

Och så kärleken till maken Nils-Åke Häggbom. Förhållandet väckte skandal, beroende på åldersskillnaden på 16 år. Hur skulle det gå, undrade folk.

– Och nu har vi varit gifta i 48 år. Det var häromdagen, vi kikade på varandra och sa, "ska vi ta 48 år till? Ja, det gör vi!"

Hon har aldrig varit rädd för andras tyckande, utan har tagit sig ton på alla möjliga sätt. Haft en och annan vågad scenkostym, och kastat bh:n när kvinnorörelsen växte sig stark.

– Då fick jag ett brev med en gammal bh i som var halvt uppbränd, och det stod "vi hatar dig". Men, det finns så många konstiga människor. De har ett sämre liv än vad jag har.

Hennes eget har varit fyllt av musik. Hon inledde karriären som operettstjärna i Göteborg, men kom sedan till Stockholmsoperan och blev kvar där i 27 år. Hon har sjungit över hundra huvudroller, fått operor komponerade åt sig, har uppträtt med internationella stjärnor som Mario del Monaco och Jussi Björling.

Och när karriären på operan var slut, då skaffade hon sig en ny som teaterchef på Confidencen. Hon upptäckte den bortglömda rokokoteatern 1976, och återskapandet är hennes verk. Hon är fortfarande dess chef, och 90-årsdagen firas där.

Det senaste decenniet har hon drabbats av både stroke och cancer.

– Det är en underlig känsla, egentligen, att man går och bär på en dödlig sjukdom. Men jag funderar aldrig på det, säger Kjerstin Dellert.

– Jag känner stor tacksamhet över att livet har varit som det har varit, och fortfarande är. Jag menar, ännu är jag ju faktiskt med i smeten. Och det är ganska roligt.

Annons