Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klåfingrigt om apoteken

Efter allt utredande blir Apoteket AB till stor del kvar.

Receptbelagda läkemedel ska även i fortsättningen bara få säljas på apotek med välutbildad personal och med tillstånd från Läkemedelsverket.

Av allt borgerligt prat om att konkurrensutsätta apoteken blev en skvader. Receptfritt kan få säljas fritt. I övrigt håller man fast vid det gamla. Allt enligt socialminister Göran Hägglund.

Många var de borgerliga politiker, som med en svårtolkad EU-dom i ryggen, så snabbt som möjligt önskade få bort Apoteksbolagets monopol.

Konkurrensutsättning och den fria marknaden är ju lag och ordning i högeralliansen.

I regeringens förslag till omreglering, som det så vackert heter, kan vi förhoppningsvis räkna med att Inköps-och urvalssystemet liksom öppettider och tillgänglighet kan förändras. Något som den förra socialdemokratiska regeringen även tog fasta på.

Apotekets urvalsbeslut vad gäller olika läkemedel kan självfallet förändras på olika sätt utan att därför avreglera en väl fungerande organisation. Det kan till exempel tillsättas en oberoende tillsynsmyndighet som ser till att inte vissa läkemedel missgynnas.

Detta gäller de receptbelagda läkemedlen. Och det är i hanteringen av dessa som Apoteket i dagens utformning är överlägset alla andra lösningar. Här finns kunskap och expertis. Det är bra att även Göran Hägglund upptäckt detta.

Apoteket har heller inte uppdraget att vinstmaximera sin verksamhet.

Den ska i princip gå ihop. Därför har man också möjlighet att pressa priserna och hålla en hygglig kostnadsnivå. Sedan finns sedan länge en väl fungerande rådgivnings- och kunskapskompetens inom Apoteket AB som det vore illa att splittra.

Där all läkemedelshantering avreglerats, som i till exempel våra grannländer Danmark och Norge, har det visat sig att människor fått fel medicin, att medicin varit för gammal och att den blivit dyrare.

Utifrån detta är det bäst att bibehålla dagens väl fungerande apoteksverksamhet. Tveklöst vad gäller de receptbelagda läkemedlen.

Det är ingen liten verksamhet det handlar om. I dag finns omkring 994 apotek samt 890 apoteksombud runt om i landet med totalt 11 000 medarbetare. Omsättningen är 37 miljarder kronor med ett resultat på 600 miljoner kronor.