Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klantigt

Man skulle kunna tycka att Håkan Juholt borde ha lärt sig något av Mona Sahlin och Toblerone-skandalen. Tydligen är det dock så att den uppslitande skandalen inte gjort samtliga av partiets medlemmar särskilt mycket klokare.

Annons

Mona Sahlin fick löpa gatlopp i medierna för att sedan tvingas avgå som minister. Då handlade det om bland annat blöjor och Toblerone inköpta på jobbbetalkort till en summa av lite drygt 50 000.
Den här gången handlar det om ersättningsbelopp från Riksdagen motsvarande  90 000 kronor som felaktigt betalats ut för en gemensam bostad.När Socialdemokratins representanter gör bort sig, fuskar eller slarvar blir domen alltid mycket hårdare än när exempelvis en Moderat inte betalar TV-licensen. Väljarnas moraliska och etiska krav på socialdemokratins representanter är högre. Vi förväntar oss också att de skall leva precis som de lär. Och det har inte Håkan Juholt gjort när han felaktigt kvitterat ut ersättning för sitt boende. Håkan Juholt har gjort bort sig. Om detta råder inga tvivel.
Han har felaktigt fått ersättning för ett gemensamt boende. Hans ursäkt är att han inte tagit del av regler som säger att man endast kan få halv ersättning för ett boende som man delar med någon. Det är inte en bra ursäkt.
Självfallet påverkar det inträffade förtroendet för Håkan Juholt. Att hänvisa till att man inte har koll på regelverket duger inte när det handlar om en partiledare. Håkan Juholt borde ha vetat bättre. Visste han inte bättre själv borde partiet ha vetat bättre. Att hans stab inte gick igenom denna typ av frågor före Riksdagsförvaltningen och Aftonbladet hann göra det är oerhört märkligt. En partiledare granskas hårt. Därmed borde också allt som kan uppfattas som smutsbyk gås igenom före medierna hinner lägga fram det som fusk.
Den här typen av skandal visar därmed att Socialdemokraternas interna organisation inte är fullt så professionell som den borde vara. Om Håkan Juholt inte har koll på reglerna själv borde någon inom partiorganisationen ha informerat honom om dem och pekat ut det faktum att ersättningen för det egna boendet som han delar med sin partner skulle kunna ifrågasättas. Korrigeringen borde ha gjorts före Aftonbladet fick nys om den. Inte efter.
Det hela blir extra pinsamt eftersom Juholt nyligen ställde upp i ett myspysigt reportage om sin kärlek till Västertorp där det gemensamma boendet finns.  Krishanteringen var det dock inget fel på. Håkan Juholt erkände, bad om ursäkt och meddelade menigheten om att den felaktigt utbetalda ersättningen skulle betalas tillbaka. Ett skolboksexempel på hur en situation som denna skall hanteras. Tyvärr ger dock fredagens avslöjande trots det intrycket av att Håkan Juholt är en slarv-Putte, alternativt inte har helt rent mjöl i påsen. Rättvist eller inte, sådan är logiken.
Det kan dock också konstateras att de väljare som förväntar sig perfekta ledare och ofelbara politiker väntar sig för mycket. Att fela är mänskligt, att inte ha koll på alla regler är mänskligt. Vill vi ha politiska ledare som aldrig begår misstag måste vi också räkna med att kandidaterna som vill ställa upp blir färre till antalet, den mediala bevakningen är idag brutal och arbetsbördan enorm. Uppoffringarna som måste göras är därmed stora, även utan allmänhetens moraliska och etiska domar över förseelser.
För Juholts del lär gårdagen inte betyda slutet på partiordförandeskapet. Spelrummet för män är långt mycket större för att göra bort sig än vad det är för kvinnor. Kvinnor åker ut med huvudet före, män tenderar kunna rida ut stormen. Det lär även Håkan Juholt göra. Hur klantigt och slarvigt det än var att kvittera ut en ersättning han inte hade rätt till.

Annons