Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klantskallar!

Annons

säljare och ger hellre bort saker jag inte behöver än att jag annonserar ut dem och försätter mig själv den obehagliga rollen som nasare. Men jag har faktiskt en gång sålt en bil.
Dessutom till en advokat. Till råga på allt en advokat som hade Motormännens riksförbund som största uppdragsgivare. Som reporter brukade jag träffa honom i tingsrätten – där han drev mål mot oseriösa bilhandlare!
Sanningen är förstås att det inte var jag som trugade på honom min bil utan han som i en rättegångspaus helt enkelt bad att få köpa den. Han hade just sålt sin egen bil, fått syn på min skinande pärla på parkeringen och kommit med ett bud jag inte kunde motstå.
Det blev en snabb affär och vi var nog båda rätt nöjda. Tills jag träffade honom i samma tingshus två veckor senare. Han undrade surt vad sjutton jag gjort med bilen innan han tog över – den började nämligen lukta illa redan efter ett par dagar och nu stank den som en ovädrad svinstia. Han hade lämnat in den till en rekonditioneringsfirma för det gick inte längre att vistas i den.

men lovade i alla fall att betala städning av bilen och räknade med att det kanske skulle kosta några hundralappar. Dagen därpå ringde han. Under förarstolen hade rekonditioneringsgubbarna hittat resterna av en rutten gurka! Som jag trodde jag hade glömt i affären när jag tog bilen på en sista resa för att handla. Den hade alltså ramlat ur påsen, farit in under förarstolen och kilat fast sig i ena stolsfästet. Där den sakta men säkert hade omvandlats till en flytande sörja som sipprat ner i golvmattan och bottenplattan. Saneringen gick på ett par tusen.

ändå jag kom lindrigt undan. Hans grabb hade vid sin första färd i framsätet på den förra bilen blivit åksjuk och kräkts – rakt ner i friskluftsintaget på instrumentpanelen. Verkstan var tvungen att riva ner hela klimatanläggningen för att sanera alla rör och slangar. Det gick löst på 15 000 om jag minns rätt.
Och försäkringsbolaget ville inte ersätta någon av de här skadorna. Repor och skavanker på utsidan är okay, men inte griseri på insidan av bilen.

fick vi också bekräftat, både advokaten och jag, att vi är klockrena representanter för den typiske insidesbildrullen, i alla fall enligt en undersökning som Trygg-Hansa gjort. Vi är båda män och i båda fallen klantade vi oss i en Volvo. Manliga Volvoägare tycks nämligen ha för vana att kräkas och spilla i bilen, åka genom automattvätten med öppna fönster, repa sönder innertaken och stoppa konstiga prylar i cd-spelaren.
För oss återinförs nu därför den klassiska drulleförsäkringen.
Och genast känns livet lite tryggare...rolf.gildenlow@ttspektra.se

Mer läsning

Annons