Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klargörande om kostråd om dioxinfisk

Annons

I debatten om Sverige ska ha fortsatt dispens från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk från Östersjön har det förekommit missuppfattningar kring Livsmedelsverkets kostråd. Vi vill därför förtydliga vad våra råd innebär.

Dioxin är ett mycket giftigt ämne och om man utsätts för höga halter dioxin under lång tid kan immunförsvar, fortplantningsförmåga, hormonsystem och nervsystem påverkas. Dioxin ökar också risken för cancer.

Dioxin förs över till foster och spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Barn är också mer känsliga för dioxiner än vuxna. Därför är det särskilt viktigt att barn och kvinnor i fertil ålder skyddas från dioxin.

En del av den fisk som fiskas i Sverige innehåller mer dioxin än EU:s regler tillåter. Framför allt gäller det strömming som fiskas längs Norrlandskusten – från Gävle och uppåt – och lax från Östersjön, Vänern och Vättern.

En missuppfattning som förekommer i debatten är att Livsmedelsverkets råd om dioxinfisk bara berör gravida kvinnor. Eftersom dioxin lagras i kroppen under lång tid är det för sent att undvika dioxin när man väl är gravid. Vårt råd är därför att barn, både pojkar och flickor, och kvinnor i barnafödande ålder bara bör äta fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern högst 2-3 gånger per år. Övriga befolkningen, det vill säga kvinnor som inte tänker skaffa fler barn och män, bör bara äta denna fisk högst 1 gång per vecka.

Det är för att skydda de barn och unga kvinnor som äter som mycket av exempelvis strömming, och därför riskerar att få i sig för mycket dioxin, som Livsmedelsverket föreslår att Sverige inte ska ansöka om fortsatt dispens för att få sälja fisk som överskrider EU:s gränsvärden. Enligt Fiskeriverket kommer det att fortsätta finnas strömming och surströmming på den svenska marknaden även utan dispens, eftersom den mesta strömming som fiskas i Sverige klarar gränsvärdet.

Anette Jansson, chef för rådgivningsenheten, Livsmedelsverket
Rickard Bjerselius, toxikolog, Livsmedelsverket
 

Mer läsning

Annons