Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart att han är sjuk - eller?

En ung mamma har dödats. Hennes kropp har styckats. Den bild vi har fått av fallet i Gävle tingsrätt under de sju dagar som rättegången pågått är mörk och skrämmande.

Annons

En ung mamma har dödats. Hennes kropp har styckats.

Den bild vi har fått av fallet i Gävle tingsrätt under de sju dagar som rättegången pågått är mörk och skrämmande.

För en lekman är det utifrån åklagarens beskrivning av det makabra dådet lätt att känna att den åtalade Albin Aspgren, 28 år från Gävle, måste vara svårt sjuk och därmed ska dömas till rättspsykiatrisk vård för mord.

Men är det så enkelt? Det räcker med att rikta blicken bakåt till 2014 och två mycket uppmärksammade styckmordsdomar för att förstå att utgången inte är så given som en första anblick kan ge sken av.

För ganska precis ett år sedan dömdes en 22-årig man för att ha dödat och styckat en 20-årig kvinna i Boden.

18 december, dagen efter att åklagare Ulf Back väckte åtal mot Albin Aspgren, föll domen mot en 25-årig kvinna som erkänt att hon dödat och styckat en 22-årig kvinna i Askersund.

I båda fallen saknade de åtalade kriminell bakgrund. I båda fallen ansågs de efter den lilla sinnesundersökningen, inte långt efter gripandet, sannolikt ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Precis som Albin Aspgren.

Men i både Askersundsfallet och Bodenfallet har den stora rättspsykiatriska utredningen nått en annan slutsats – nämligen att de båda inte var allvarligt psykiskt sjuka vid dåden.

Påföljden blev istället fängelse.

Luleå tingsrätt dömde 22-åringen till 14 års fängelse för mord. Hovrätten sänkte sedan straffet till 10 års fängelse för dråp.

Örebro tingsrätt dömde den 25-åriga kvinnan till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Fallet prövas i Göta hovrätt i februari.

De båda domarna har varit hårt kritiserade.

"Vem har egentligen hört talas om ett styckdråp?", sa den kritiska åklagaren till Aftonbladet efter hovrättens utslag i Bodenfallet.

Kända namn som kriminologen Leif GW Persson och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem var djupt kritiska till att den 25-åriga kvinnan inte dömdes till livstid för styckmordet i Askersund.

Det är självfallet vanskligt att jämföra rättsfall, men de båda andra styckmordsdomarna visar att inget är självklart.

Det brukar pratas om en trend att i dag hellre döma till fängelse än rättspsykiatrisk vård. Kraven att dömas till vård anses högre i dag än för 20 år sedan.

Om Albin Aspgren inte anses sjuk så talar ändå mycket för att rätten dömer honom till livstids fängelse

1 juli förra året, efter att de båda andra styckmorden begåtts, skärptes nämligen lagen så att livstids fängelse är normalstraffet för mord.

Men oavsett om rätten följer åklagarnas eller advokatens linje så fanns det inga vinnare i rättssalen i dag.

Lidandet de anhöriga till offer och gärningsman utsätts för är omöjligt för en utomstående att förstå.

Men såhär grova brott skapar också ärr för en lång tid framåt på de platser där de sker.

I det här fallet är vi alla förlorare.