Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för radhus och lägenheter på Norra IP

Det blir Skanskas dotterbolag Boklok Housing AB som bygger de första bostäderna på Norra IP. 16 parhus beräknas vara färdiga för inflyttning hösten 2012. I andra etappen planeras fyra flerbostadshus med totalt 24 lägenheter.

– Ett perfekt läge. Centralt men ändå lugnt och med lantlig känsla, säger projektutvecklaren Jonathan Klintdahl.

Det omstridda beslutet att förvandla klassiska idrottsplatsen Norra IP till bostadsområde togs i samband med att Sandvikens kommun 2005 inledde en så kallad OPP-affär (offentligt-privat partnerskap) ihop med BJ Markbyggnads AB.

Den så kallade BJ-affären gick ut på att BJ Markbyggnads bytte till sig attraktiv mark för bostäder vid Storsjön och nära centrum mot att företaget lovade stå för exploateringen samt en friidrottsarena och en fotbollsplan.

På Norra IP var det meningen att BJ själva skulle bygga 49 bostäder. Men försäljningen gick trögt och nu har BJ sålt marken för den första etappen – i triangeln mellan Ynglingagatan och Idrottsvägen – till Skanskaföretaget Boklok Housing AB med Ikea som samarbetspartner.

– Vi har ett koncept ihop som innebär att vi bygger prisvärda bostäder med god kvalité nära marken i trygga, lummiga områden. Vi bygger medan Ikea står för inredningen, säger Jonathan Klintdahl.

I första etappen satsar Skanskaföretaget på att uppföra 16 vita radhus i två plan med fyra rum och kök, grupperade som parhus, längs Ynglingagatan. Försäljningskampanjen startar i höst. När hälften av husen är sålda blir det byggstart.

– Vi räknar med inflyttning hösten 2012.

Som prisexempel nämner Jonathan Klintdahl företagets projekt i Bomhus där insatsen för bostadsrätterna blev 1,3 miljoner kronor med en avgift på 5 000 kronor i månaden.

– Det blir något liknande här med justeringar för eventuella räntehöjningar.

I en andra etapp planerar Boklok Housing att bygga fyra flerbostadshus med sex lägenheter i varje söder om radhuslängan. Det blir tvåor, treor och fyror.