Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med tillstånd för muddring i hamnen

Mark- och miljödomstolen har nu gett Gävle Hamn de tillstånd som krävs för det stora muddringsprojektet av inseg­lingsrännan.

– Vi har fått gehör för de villkor vi ville ha, säger hamnens vd Fredrik Svanbom.

Villkoren för det stora muddringsprojektet har varit föremål för en rättegång i mark- och miljödomstolen. I oktober fick rättens ledamöter åka båt för att studera farleden in till hamnen och på onsdagen kom domen.

Enligt den tillåts att inseglingsleden får fördjupas till 13,5 meter. Den är i dag 10,8 meter djup.

Rännan ska även breddas. Holmuddsrännan, som i dag är 60 meter bred och farledens smalaste avsnitt, ska bli 125 meter bred. Av muddringsmassorna ska de mest förorenade delarna läggas vid Fredriksskans, medan resten ska tippas i vattnet väster om Lövgrund där det finns en djupgrav på 38 meter.

Bullernivåerna till följd av arbetet får vid intilliggande bostäder inte överskrida 60 decibel under dagtid och maximalt vara 45 deceibel nattetid.

– I all väsentlighet har vi fått gehör för de villkor vi ville ha. Det här ska inte begränsa oss på något sätt, säger Fredrik Svanbom.

Flera boende längs inseglingsrännan har fått framföra sina synpunkter under domstolsförhandlingarna. Flera har yrkat på ekonomisk ersättning för buller och vissa har beviljats ersättningsbostad under den tid muddringsarbetet pågår.