Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart nej från Sjöstedt

Vänsterpartiet sätter sig inte i en regering som tillåter vinster inom välfärden. Det sa partiledaren Jonas Sjöstedt då han på lördagen gästade Gävle.

Vänsterpartiets krav är att överskottet i verksamheten återinvesteras i exempelvis flera anställda.

– Vi fortsätter inte dagens privatiseringspolitik, det måste till en verklig förändring. Vårt mål är att vinsterna i välfärden ska bort, säger Jonas Sjöstedt till Arbetarbladet.

Det stämmer inte med Socialdemokraternas inställning, hur går det ihop om ni ska bilda regering?

– Vi hade tänkt oss att de ska ändra sig och göra upp med oss. Vi kompromissar gärna om massor av frågor och vet att man måste göra det om man ska samarbeta.

– Men i den här frågan vill vi verkligen ha genomslag. Vi kan inte ha fler skolor som går i konkurs eller förskolebarn som får knäckebröd och vatten, vi måste lära av det som skett.

Socialdemokraterna vill ha regler för vem som får bedriva välfärdsverksamhet och att vinst inte får gå före kvalitén, räcker det inte med sådana regler?

– I Kanada har man sådana regler och det blir en väldig byråkrati. Det är vinstjakten som ställer till det och en del företag har visat sig inte vara seriösa med att redovisa sina problem.

– Vill man komma åt de negativa effekterna med vinstjakten är det enklast att ta bort vinstsyftet.

Men en del kanske skulle invända att privata bolag är bättre på att bedriva skolor och vård?

– Det finns jättemånga människor som jobbar inom det privata. Om alla pengar går tillbaka till deras verksamhet får de flera arbetskamrater till exempel lärare och då borde de bli ännu bättre. Skolorna finns ju kvar och lärarna finns kvar men de får en bättre ekonomiska ram.

– Vi är inte emot att ha flera utförare, man få gärna vara stiftelse eller bolag som vill återinvestera vinsten.

Vilka vill driva skolor om de inte får ta ut några pengar?

– Det kan var lärare som känner att de vill driva det tillsammans för att göra ett bra jobb eller vårdpersonal som har en idé hur vården ska se ut.

Arbetarbladet träffar Jonas Sjöstedt i samband med ett öppet möte som hålls i stadshuset.

Det är en del i manifestationen för den nedlagda Läkerolfabriken.

– Riskkapitalbolaget Nordic Capital lade ned fabriken trots att den gick med vinst. Den flyttades till Slovakien där det är sämre löner och arbetsvillkor.

En av ägarna i Nordic Capital är en AP-fond med pensionspengar.

Vänsterpartier kräver strängare regler för hur AP-fondernas pengar används.