Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken för gruvbrytning i Dannemora

Dannemora Mineral AB har nu fått det sista stora tillståndet som krävs för att åter öppna gruvan på orten. Bergsstaten har gjort en ”markanvisning” som anger att gruvverksamhet på platsen tillåts.

Sedan tidigare har bolaget miljötillstånd från miljödomstolen och mineraltillstånd från Bergstaten. Dessutom har Östhammars kommun gett bolaget bygglov och länsstyrelsen klartecken för att pumpa vatten ur gruvan som lades ned 1992.

I vår börjar bolaget pumpa vatten ur gruvan, något som tar ett år. Men redan i början på 2010 ska järnmalm i icke vattenfyllda delar tas upp.

– Vi är dock beredda att revidera planen då banksystemet är som det är och det kan bli förseningar med entreprenader och tillstånd, säger koncernchef Staffan Bennerdt.

Det senaste året har priset på järnmalm sjunkit från 90 till 75 dollar per ton. Den kalkyl som oberoende konsulter gjort för brytningen ligger på 55 dollar per ton.

– Just nu är också dollarpriset lågt vilket gynnar oss.

Klartecken

för gruv-

brytning

I Dannemora