Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassen

Klassen
Regi: Ilmar Raag
Med: Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Lauri
Filmstaden, Gävle

Redan i de allra första minuternas basketspel förstår man det. Blickarna, knuffarna, kommentarerna och en gympalärare som ser åt ett annat håll.
Redan där gör det ont i magen.

Joosep är klassens missfoster, tönten, den som knuffas naken in i tjejernas omklädningsrum. Mobbningen är stenhård.


Nästan av en slump ställer sig Kaspar på Jooseps sida, nästan ofrivilligt motar han bort klassens ledare när det är dags att sparka Joosep i magen ytterligare en gång.
”Du som var en normal kille, vad har det tagit åt dig?”, undrar ledaren medan lärarna inte ser och föräldrarna inte förstår.


Det kan bara gå åt ett håll. Det finns ingen återvändo.
Berättelsen är helt linjär, en helvetesresa mot katastrofen.
Den börjar där i gympasalen och den fortsätter, mestadels, i klassrum och korridorer och den slutar i matsalen. Det är rakt på sak. Såhär ser mobbningen ut.


Det är amatörskådespelare som spelar och de har också varit med och skrivit manus.
Vallo Kirs som spelar Kasper är alldeles trovärdig i sitt obekväma, stundtals osäkra, civilkurage och hans roll skapar ett slags balans och lägger ett stråk av godhet över den rakt igenom fruktansvärda historia som ”Klassen” är.


”Klassen” är en film som gör jävligt ont.
Se den. Du har bara en vecka på dig.