Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kleerup årets stora Grammisvinnare

Kleerup blev årets mest segerrika på Grammisgalan. Tre statyetter blev resultatet. Publikpriset årets låt gick till pojktrion EMD för "Jennie let me love you".

Årets vinnare på Grammisgalan blev "nykomligen" Andreas Kleerup. Han har länge varit framgångsrik som producent och legat etta på Englandslistan tillsammans med Robyn med singeln "With every heartbeat", men det var först 2008 som han debuterade som artist på egen hand. Han vann kategorierna årets nykomling, producent och kompositör för albumet "Kleerup". Dock gick den sexfaldigt nominerade favoriten bet i klasserna årets låt, album samt manliga artist.


När tv-sändningen var över försvann han snabbt, och journalisterna som ville göra segerintervjuer fick stå med lång näsa. Under galan hade han klagat på att "vi bor i ett land med så torra poliser".
- Om ni ser en man med öronsnäcka - se till att pissa innan, sade han i sitt sista tacktal.


Två segrar blev det för Anna Ternheim, hon blev årets kvinnliga artist och gjorde årets album. Därmed har hon vunnit fem Grammisar i karriären. Hon var märkbart rörd när hon klev upp på scenen.
- Jag blev jättetagen, hade inte alls förväntat mig det här. Det är publiken som har röstat fram mig, det är det som betyder något. Juryn kommer inte till mina spelningar, sade Anna Ternheim som inte var juryns favorit, men tog hem segrarna med hjälp av folkets röster.Årets manliga artist blev Håkan Hellström. Han blev förvånad när prisutdelaren Carolina Gynning ropade upp hans namn.
- Jag trodde Kleerup skulle få det här eftersom du och Kleerup har... eh, ja. Jag satt och groggade, sade han när han tog emot statyetten, syftandes till den korta och mycket kvällstidningsomskrivna romansen mellan Kleerup och Gynning i höstas.


Även Håkan Hellström har nu vunnit fem Grammisar i karriären.
- Det är här och nu som gäller för mig, därför är det här den största Grammisen.
Robyn tog livepriset
Robyn hade ett stort år internationellt 2008, då hon agerade förband åt Madonna. Det belönade henne titeln årets liveakt.
- Det var som att vinna årets gubbe, eftersom jag var enda tjejen i kategorin och de andra var dubbelt så gamla. Jag gjorde bara tre spelningar i Sverige förra året, men ändå har publiken sett att det har hänt massor med mig som liveartist, berättade hon efteråt.


Årets grupp blev Soundtrack of our Lives. När gruppen klev upp på scenen hade de med sig Lasse Stefanz sångare Olof Jönsson som maskot. Lite senare återgäldade Soundtracks frontfigur Ebbot Lundberg tjänsten när han följde med upp när Lasse Stefanz blev årets dansband.


Veronica Maggio hade ingen lyckad kväll. Hennes album "Och vinnaren är..." hade fem nomineringar, men hon fick gå hem lottlös från Hovet i Stockholm.Kvällens mest känsloladdade ögonblick kom då årets jazz vanns av EST. Frontmannen Esbjörn Svensson avled tragiskt i en dykningsolycka i somras, kort efter att inspelningen av albumet "Leucocyte" avslutats. Publiken applåderade långt och länge.
Som vanligt blev Grammisgalan en blöt tillställning. Flera av vinnarna föreföll rätt påstrukna när de tog emot sina priser. Galan sändes i TV 4.daniel.aberg@ttspektra.se

4