Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kleerup kan bli kung

Med sex nomineringar kan Kleerup bli Grammisgalans kung 2009. Men han utmanas av tre kvinnliga artister – Veronica Maggio, Lykke Li och Amanda Jenssen.
– Skivindustrins kris får bolagen oroa sig för, säger femfaldigt nominerade Veronica Maggio

Andreas Kleerup, rosad för sin debutskiva och för Robyn-samarbetet "With every heartbeat", är den som får flest nomineringar, sex stycken, däribland Årets album och Årets manliga artist.

Men Kleerup finns inte med vid Grammisgalans presskonferens.

Däremot är Veronica Maggio strålande glad över sina fem nomineringar.

– Det känns grymt kul. Det är ett kvitto på att man har haft ett bra år, att allt slit lönar sig, säger sångerskan.

– Årets liveakt känns speciellt, eftersom det har funkat mycket bättre nu för mig som liveartist. Det har märkts på publiken också.

Veronica Maggio vann kategorin Årets nykomling vid Grammisgalan 2007 och släppte i år sitt andra album, passande nog med titeln "Och vinnaren är".

Trots tider av sviktande skivförsäljning värderar hon Grammispriset högt.

– Skivindustrins kris får bolagen oroa sig för. Grammisprisernas betydelse devalveras inte bara för att folk slutar köpa skivor, de har samma tyngd fortfarande, säger Veronica Maggio.

Även Markus Krunegård är en av förhandsfavoriterna inför nästa års gala. Hans solodebut "Markusevangeliet" höjdes till skyarna av kritikerna och nu får han fem Grammisnomineringar.

– Årets producent är roligast. Många tror att artister bara kan sjunga, spela gitarr, vara fulla och charmiga. Kul att folk fattar att man kan annat också.

– Björn Yttling och Jari Haapalainen får lära sig en del av mig nu, säger Markus Krunegård.

– Den första jag tänker på är Frida Hyvönen. Även Anna Ternheim. Sen har jag upptäckt att Veronica Maggio skriver bra texter, säger Markus Krunegård.