Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimat och flyktingar Bodils hjärtefrågor

/
  • Fem förlorade år. ”De senaste fem åren, med högerstyre i EU-parlamentet, har varit fem förlorade år för miljön”, säger Bodil Ceballos, MP, som hoppas att många tar chansen att påverka och går och röstar 7 juni.

EU-valet närmar sig. Riksdagsledamoten Bodil Ceballos är en av miljöpartiets toppkandidater
– Vi påverkas av EU varje dag. Därför vore det dumt att inte rösta, sa hon när hon i går besökte Västerbergs folkhögskola.

Annons

7 juni är det val till Europaparlamentet. Inför valet åker Bodil Ceballos, MP, och många av de andra kandidaterna runt och ”kampanjar”. I går diskuterade hon EU:s flyktingpolitik med studenterna på Västerbergs folkhögskola.

Men först berättade hon för Arbetarbladet varför hon tycker att man ska gå och rösta.

– Om man inte röstar så skänker man ju i praktiken bort sin röst till någon annan som man kanske inte vill ska ha den, sa hon och tog upp sverigedemokraternas mobilisering.
Hon hoppas mycket på maktskifte – för miljöns skull.

– De senaste fem åren har EU-parlamentet varit högerstyrt. Det har varit fem förlorade år för miljön.

Hon tycker att klimatfrågan är den enskilt viktigaste frågan inför valet.

– Det är en ödesfråga för hela planeten. Löser vi inte klimatkrisen så löser vi inte den ekonomiska krisen heller.
Bodil Ceballos stora intresseområde är migration och global rättvisa. Flyktingpolitiken är en av frågorna som ska avgöras under kommande mandatperiod.

– EU:s politik gentemot omvärlden kännetecknas av stor egoism. Det är en stor uppgift att förändra EU:s sätt att behandla sin omvärld på, men det måste göras.

Röda Korset beräknar att det i dagsläget finns omkring 25 miljoner klimatflyktingar i världen.

Om 40 år kommer det att finnas flera hundra miljoner.

– Men enligt Genèvekonventionen räknas inte miljöflyktingar som flyktingar. De har inget skyddsbehov så gränserna är stängda för dem, berättade Bodil Ceballos för folkhögskolestudenterna.
Sverige har en vidare syn på vad skyddsbehov innebär. Men om Lissabonfördraget röstas igenom ska alla EU:s medlemsländer föra en enhetlig flyktingpolitik.

– Sveriges flyktingpolitik har hårdnat på senare år och det är resultat av en anpassning till resten av EU. Förut skulle vi till exempel aldrig ha skickat tillbaka Adel till den väpnade konflikten i Afghanistan. Det är en oroväckande förändring.

Mer läsning

Annons