Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatarbete och tillväxt går hand i hand

Många människor tror på myten om att ökad tillväxt leder till ökad miljöförstöring. Moderaterna och Alliansen kan tvärtom visa att tillväxt och miljöarbete går hand i hand. Sedan 1990 har vi i Sverige minskat koldioxidutsläppen med nära nio procent. Samtidigt har vi fått en ekonomisk tillväxt med över 44 procent. Tillväxt innebär möjligheter att investera i metoder som minskar vår klimatpåverkan.
Om företagarna ska lockas till att göra kostsamma och långsiktiga investeringar i miljöteknik krävs det att de känner förtroende för för den politiska ledningen, både kommunalt och nationellt. Därför är det oroande att Gävles rödgröna kommunala ledning har rekordlågt förtroende hos Gävles företagare. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv som släpptes i januari 2011, har förtroendet sjunkit för både politiker och tjänstemän och ligger på en mycket låg nivå. Det har negativ inverkan på både miljöarbetet och företagens vilja att etablera sig i regionen. Risken är att företagen helt enkelt väljer att flytta till en annan region, eller att de väljer bort expansion och nyinvesteringar i miljölösningar. Alla blir förlorare med de rödgrönas politik.
Klimatutmaningen är en av vår tids viktigaste utmaningar. Den kampen har vi inte råd att förlora. Alliansens miljöpolitik bygger på forskning och utveckling som ger nya miljölösningar. Genom samverkan med näringslivet vill vi i Alliansen skapa förutsättningar för effektiva och klimatvänliga lösningar – som dessutom ger nya jobb. Vi har visat att det går nationellt. För att ge den tekniska utvecklingen en skjuts framåt sätter vi med politiska verktyg press på investeringsviljan. Det mest effektiva sättet att direkt minska koldioxidutsläppen är att göra det dyrt att förorena. Idag gör vi just så, med Sveriges nationella koldioxidskatt, samt EU:s handel med utsläppsrätter. Förorenaren ska betala för sina utsläpp samtidigt som de som satsar på miljönytta kan tjäna pengar på utsläppsrätter de inte behöver. Det har visat sig vara mycket effektivt både för företagen och för klimatet.
I Sverige växer miljösektorn i snabb takt. Sedan 2003 har antalet anställda inom miljösektorn ökat med över 10 000 personer enligt SCB. I norra mellansverige arbetar i dag cirka 7000 inom miljösektorn. Med rätt satsningar blir miljö- och energiteknik en framtidsbransch som ger Sverige konkurrensfördelar samtidigt som branschen kan utgöra ett betydande tillväxtområde för norra mellansverige och Gävle. Men då krävs att de styrande politikerna i Gävle inser vikten av ett välmående företagsklimat, så att fler ser Gävle som en attraktiv stad att arbeta och bo i. Det tjänar Gävles befolkning, de många arbetssökande och klimatet på.

Tomas Tobé (M)
Ordförande arbetsmarknadsutskottet
Lars Hjälmered (M)
Riksdagsledamot, ansvarig för miljö- och klimatfrågor
Inger KällgrenSawela (M)
Oppositionsråd Gävle