Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatskeptiker blundar om vindkraftfakta

Annons

Jonny Fagerström och Björn Törnvall i det klimatskeptiska nätverket Föreningen Svenskt Landskapsskydd fortsätter i Arbetarbladet den 24 maj sitt osakliga fälttåg mot andelsägd vindkraft. Men faktum är att en andelsägare med 10 andelar under 2010 sparade cirka 4 800 kr. Det innebär en avkastning på 7 procent. Författarnas drivkraft är att de ”ifrågasätter vindkraftens nytta, lönsamhet och överlevnadsförmåga”.

Vindkraft i Sverige möjliggör att elproduktion från kolkraftverk i norra Europa ersätts. Så klimatnyttan med vindkraft är uppenbar, för alla som inte förnekar den människoskapta klimatförändringen.
Det pågår en kraftig utbyggnad av vindkraften i världen, och ingen borde tvivla på dess överlevnadsförmåga. Tyskland har nu, efter kärnkraftskatastrofen i Japan, gjort en helomvändning och beslutat att kärnkraften ska avvecklas redan till 2022. Och vindkraften är det billigaste förnybara kraftslag som man kan bygga ut idag.

De stora analysinstituten spår att elpriserna i Sverige fortsätter att öka under kommande år, och ju högre elpriser desto större besparing för en delägare i vindkraftverk. Som delägare i vindkraftverk tar man dessutom ett aktivt ansvar för vilken värld vi lämnar efter oss till kommande generationer. Det finns det all anledning att vara stolt över.

Pär Holmgren
föreläsare, författare och debattör, tidigare meteorolog på SVT

Linda Magnusson
vd O2:s vindkraft kooperativ

Mer läsning

Annons