Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klipp och klistrapolitik

Helt. Otroligt. Först gav den borgerliga regeringen oss ökad självfinansiering inom a-kassan, det vill säga gjorde vårt medlemskap i a-kassan dyrare. En politik som inte riktigt fick önskat resultat, eftersom runt 500 000 svenskar lämnat a-kassan sedan avgifterna höjdes 2007. Och eftersom det inte riktigt blev som regeringen hade tänkt sig. Ska avgifterna nu i stället sänkas. Helt. Otroligt.

Annons

Tanken var att den ökade självfinansieringen av bland annat a-kassan skulle frigöra utrymme för skattesänkningar. Vi skulle helt enkelt betala mer i avgift till a-kassan för att sedan få skattesänkningar som vi själva betalat för. Men bortfallet från a-kassan blev långt större än de borgerliga partierna hade räknat med och därmed föll också delar av finansieringen av skattesänkningarna som regeringen behövde och hade hoppats på.

Svanhoppen från a-kassan var också skälet till att de borgerliga partierna ville göra a-kassan obligatorisk. Något bland annat fackföreningsrörelsen motsatt sig eftersom det skulle frikoppla a-kassan från medlemskap i facket på ett sätt som skulle försvaga fackens roll på den svenska arbetsmarknaden. Så den planen fick regeringen också skrota.

Nu har slutligen även Anders Borg och övriga regeringen fattat att de skjutit sig själva i foten genom reformeringen av a-kassan. Något Borg och kollegorna socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i går sammanfattade på följande sätt på DN-debatt:

Ja. Det är onekligen bekymmersamt att Anders Borg och hans regeringskollegor driver en politik som lett till just detta. Att människor utförsäkrat sig bland annat för att de inte ansett sig ha råd att stanna kvar i a-kassan. Det är också bekymmersamt att det nu i vild panik blir klipp och klistra-politik av det hela i form av löften om sänkta avgifter och lägre trösklar för inträde för att få fler att gå med i kassan.

Det är dessutom mycket bekymmersamt att lågkonjunktur funkar extremt illa i kombination med förändringarna av a-kassan. Och att de borgerliga partierna över huvud taget inte hade förmågan att göra denna analys, att de implementerade en politik vars resultat de inte kunde förutspå, det är inget annat än amatörmässigt.

Samma dag som regeringen aviserar en återställare i a-kassan meddelar Riksgälden att man skriver ner sina prognoser för utvecklingen av de statliga finanserna. Prognosen tyder på 23 miljarder i underskott i statskassan 2009 och 35 miljarder 2010.

Och här sitter vi. Med en borgerlig regering som slösat viktiga kronor på skattsänkningar vi som kollektiv uppenbarligen egentligen inte hade råd med. Skattesänkningar som skulle delfinansieras genom en ökad självfinansiering av a-kassan.

Mer läsning

Annons