Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klockren rysare från tonårsland

I sin nya roman diktar John Ajvide Lindqvist till trasiga tonårstjejer med hål i sina hjärtan. De som hoppas att Idol ska förändra livet. Och de som slutat hoppas. En instabil mörk massa mitt ibland oss.

Annons

John Ajvide Lindqvist skrev vampyrboken ”Låt den rätte komma in” som senare blev filmsuccé.

Men både de välkända Blackebergsvampyrerna och den nya romanens (blod)törstande tonåringar är samma barn som vänts ryggen.

Barn som blir farliga.

Förr hände det att oönskade bäbisar sattes ut till vargarna. Som symbolbild är beskrivningen kanske minst lika passande i dag.

I John Ajvide Lindqvists ”Lilla stjärna” har ett levande spädbarn begravts i skogen i en plastkasse.

En förgrämd exdansbandssångare på svamputflykt hittar det. Han lyckas blåsa liv i den lilla blå flickkroppen. Hon svarar med ett skrik. Ett perfekt klingande e.

Mannen gömmer barnet i sin källare. Hon visar sig vara ett musikaliskt mirakel. Hon är svaret på drömmarna han inte visste att han hade. Hon sjunger klockrent, förtrollande.

De Stora därute kommer att äta upp dig om du går utanför huset, varnar fosterpappan. Källarbarnet Theres växer upp till en väldigt allvarsam väldigt blek väldigt autistisk 14-åring.

Parallellt handlar det om samtidigt födda Teresa. En nästan alldeles vanlig tjej. Nästan räcker för att bli bortstött, mobbad, förnedrad.

Teresa skriver sin första svarta dikt: ”Jag har ingenstans att ta vägen. Det finns ingen väg. Ändå måste jag gå.”

En kväll ser hon på tv. Idol-audition. Tävlingsdeltagaren är en tunn flicka med enorma blå ögon. Och som hon sjunger. Om artister skulle mörda för att få din röst så skulle vi ha ett slakthus här, säger domarna.

Theres har kommit upp ur källaren.

Och Teresa får en väg att gå.

Teresa och Theres möts av en slump på ett diskussionsforum på nätet. Sedan möts de IRL och allting exploderar.

”Lilla stjärna” är självklart en mycket sorglig bok. Men den är också fantastiskt lustfylld läsning. Vilket drag!

John Ajvide Lindkvist berättargeni motsvarar Theres musikgeni. Det bär sanslöst iväg. Utan att personer och miljöer förbises.

Theres och Teresa porträtteras gripande. Den bittra dansbandsmusikern Lennart och hans förtryckta hustru får liv. I deras vuxna son Jerry följer vi dessutom en förunderlig förvandling. Jerry är en våldsam buse som blir halvt mjukisfarsa. För det handlar även om vad ansvaret för en sårbar liten människa kan göra för någon som hunnit bli stor och förstörd.

Johan Ajvide Lindqvist borrar i människan.

Verkligen. Han låter till exempel Theres borra upp sin mammas pannben och rota metodiskt, mekaniskt, efter kärleken.

Men det är ju en naturlig fråga, när världen ser ut som den gör. Var är kärleken?

John Ajvide Lindqvist framstår mer och mer som den moderna svenska romanens drastiska barnombudsman.

Samtidigt som släktskapet med Stephen King är tydligare än någonsin.

Okej, Ajvide Lindqvist bygger sin saga med en annan komplexitet. Den innehåller en avancerad övergångsrit och huvudpersonen Theres tillåts ha sjukt obehagliga sidor. Men båda författarna skriver skräck, slaskande skräck, skräck med övernaturliga inslag. Omfångsrikt. Konsekvent utifrån de skyddslösas perspektiv.

”Lilla stjärna” är oförsonlig. Skör. Och en massaker.

Den skulle kunna illustreras med en filmaffisch från 50-talet: Revenge of the abandoned children. Teenage planet horror. The Mad Nightingale Jenny Lind strikes back!

Bokens tonåringar skär. I dagens läge duger inte att bara skära i sig själv.

En annan viktig likhet mellan Stephen King och John Ajvide Lindqvist är att de skiter i högt och lågt. De kan referera till finpoesi såväl som rocktexter. De fångar ett trashigt populärkulturmärkt vardagsbrus.

I ”Lilla stjärna” syns det som: förortslägenhet, förtidspensionering, närköp, talangjakt, dansband, tonårsfylla, pokersajter, sms-mobbning, Allsång på Skansen.

Fucking Allsång på Skansen, som det kunde stå på filmaffischen. Fucking samhällets grymma idoluttagning.

Stephen Kings americana blir Ajvide Lindqvist sverigeiana. Rysare dubbelt upp. Med en författarröst som spräcker glas. n

ny bok

John Ajvide Lindqvist

”Lilla stjärna”

(Ordfront)