Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klonade partier

/

JR Ewing mot Bobby eller Angela Channing mot Chase. Fredagskvällarnas drabbning var något av de båda paren. Olika personer, men förvillande lika manus.

Annons

Mina tidiga tonår i radhuset i Sätra färgades till stor del av intrigerna i de amerikanska tv-serierna Dallas och Falcon Crest. Dallas handlade om en superduperrik oljefamilj i Texas. (JR mot Bobby.) Falcon Crest handlade om en superduperrik vinfamilj i Kalifornien (Angela mot Chase.) Handlingen var i stort sett den samma. Någon var otrogen med partnerns affärskompanjon, någon annan försökte lura en familjemedlem på stora pengar. Och i båda serierna flödade sprit, cigaretter och dyra bilar. Det var egentligen samma serie, bara olika skådespelare.

Konstigt nog så får dagens politiska arena mig att tänka på just Dallas och Falcon Crest.

I den svenska politiska debatten låter det som att två jämnstora, helt olika, partier konkurrerar om statsministerposten, men vid närmare granskning visar det sig att det handlar om två partier som blir allt mer lika, till vissa delar identiska. Bara namnen på aktörerna skiljer sig åt.

Vi har ett högerparti som iklätt sig rollen som det nya arbetarpartiet. (Även om agerandet inte överensstämmer med retoriken.) Och vi har ett arbetareparti som iklätt sig rollen som det nya arbetsgivarpartiet. Ett parti som inte vill höja skatterna, som inte vill återreglera marknader som inte fungerar, som inte vill förbjuda vinst i välfärden, som inte vill avbryta militära samarbeten med diktaturer och som inte vill driva på för en jämlik familjepolitik. Ett parti som tydligen tänker föra borgerlig politik om det kommer till makten.

 

Skulle Socialdemokraterna vinna valet 2014 skulle de inte avbryta vapensamarbetet med Saudiarabien, det gjorde partiets utrikespolitiska talesperson, Urban Ahlin, klart för svenska folket på lördagen. (Sverige tjänar för mycket pengar på samarbetet för att det ska vara intressant att avbryta.) Partiledare Stefan Löfven förklarade samtidigt i en intervju med Dagens Nyheter att de återregleringar som hans företrädare Håkan Juholt ville införa (järnvägar, el och apotek) inte finns på kartan om Löfven väljs till statsminister. Inte heller vill han förbjuda vinst i välfärden.

Och partiets nye ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, hon förklarade i en intervju med TT i onsdags att hon vill behålla såväl jobbskatteavdrag som rut- och rotavdrag fast när det gäller den av s-medlemmarna kongressklubbade delade föräldraförsäkringen är hon skeptisk. I stället vill hon ”förändra attityder”, något som är ett eko av de borgerligas familjepolitik.

 När ett parti som strävar efter regeringsmakten på punkt efter punkt kopierar den sittande regeringens politik bör väljarna ställa sig frågan: Vilket behov har vi av ett klonat parti?

 

Jo, visst. Det finns såklart även frågor som särskiljer den socialdemokratiska politiken med den borgerliga. En mycket viktig fråga är storleken på a-kassan. En a-kassa som går att leva på är grundläggande för ett arbetareparti som vill rusta landet genom strukturomvandling på arbetsmarknaden. Det var en fråga där Juholt (eller om det var Waidelich) svajade betänkligt i samband med höstbudgeten. Därför är det positivt att Löfvén tydligt har uttryckt att a-kassan kommer att höjas med en socialdemokratisk regering.

Men höjd a-kassa räcker inte för att hävda att ett parti driver socialdemokratisk politik. Det krävs att partiledningen ser hur allt hänger ihop, arbetsmarknadspolitik, familjepolitik och skattepolitik. Alla delar krävs.

 

Undertecknad är den förste att skriva under på att Sverige behöver ett regeringsskifte.

Men för att inte bara personerna ska bytas ut, utan även politiken, måste partiledningen lyssna på sina medlemmar. Makt bara för maktens skull är inte vad Socialdemokraterna bör sträva efter. Väljarna ska inte behöva stå med två identiska alternativ framför sig på valdagen. Att endast ha Dallas och Falcon Crest att välja på är inte ett riktigt val.

Annons