Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klums favoritställen i Sverige

/

Sverige är fantastiskt! Den världsberömde fotografen Mattias Klum vänder nu sin lins mot vårt eget land och avslöjar fascinerande resmål

som är okända för många.

Annons

Efter att ha fotograferat djur, natur och kultur över hela världen i 20 år fokuserar Mattias Klum nu på att upptäcka spännande platser i Sverige. I det nya projektet ”Expedition Sverige” – som han själv ligger bakom – ska han göra långfilm och en interaktiv webbportal där människor runtom i landet kan lägga upp sina egna bilder och tipsa på favoritställen i Sverige. För här finns utflyktsmål som många gånger kan mäta sig med mer berömda platser utomlands, menar Mattias.

– Jag hoppas att det blir en sorts kur mot hemmablindheten. Jag vill inspirera människor till att upptäcka läckra platser i sin närhet, säger han.

Två decennier av månads- och årslånga expeditioner till bland annat Malaysia, Indien och Brasilien, där Mattias Klum fotograferat allt från kungskobror och lejon till hotade kulturer, har lett till berömda reportage i natur- och kulturtidskriften National Geographic. Men nu, med två små barn hemma utanför Uppsala, lockar det spännande och intressanta som finns i Sverige.

– En disig gryning vid trädet hemma på tomten eller en blåsippa i trädgården kan bjuda på fascinerande upplevelser!

– Oj det finns så många... Jag vill slå ett slag för platser man kan stanna till vid i vardagen, ställen som man vanligtvis åker förbi. Det gäller att njuta mer i stunden av allt vackert som finns omkring oss. Burängarna i Dalarna, den lilla sjön Fagertärn i Tiveden i Närke, Falsterbo i Skåne, Stora Sjöfallets nationalpark i Lappland och Fiby urskog utanför Uppsala tillhör definitivt mina favoriter.

Burängarnas sumpgölar

”Här utanför Ludvika vandrar jag med packad ryggsäck när dimman omsluter de fantasieggande våtmarkerna med sina öppna gölar. Vissa tider på året kan man lyssna till storlommar, nattskärror och lodjur i gryningen. Det är som svensk lyrik när den är som vackrast. Som en strof av Dan Andersson eller Jan Johanssons ”Jazz på svenska”.

Fagertärns cerisa näckrosor

”Denna lilla sjö är en vacker utflyktsplats för hela familjen, om man har vägarna förbi. I brasilianska Manaus i Amazonas färdas turister i det enorma sötvattensdeltat för att tas till en plats med världens största näckros, Victorianäckrosen. Jag vill kontra med Fagertärn. Efter att ha sett flippade vackra växter som cerisa näckrosor där inser man att man inte behöver åka längre bort i världen för att få stora färgsprakande naturupplevelser”.

Falsterbos askgråa hav

”Vid landets södra utpost mot Danmark är ljuset och färgerna otroliga och har inspirerat generationer av konstnärer. En dansk iris blommar mot askgrått hav. Att vandra på de vita stränderna och kontemplera en kulen höstdag tycker jag är själavårdande. Människor kan ibland få för sig att jag bara gillar exotiska och ovanliga upplevelser. Men jag är precis lika intresserad av det som vi har allra närmast oss i vardagen. Att som fotograf kunna njuta av det är den största utmaningen”.

Stora Sjöfallets våldsamhet

”Vår fjällvärld har så otroligt stora ytor. Terrängen här uppe i norraste delen av landet blir tuffare, kantigare och mer våldsam. Det är otroligt läckert. Det är Sverige. Fast som i en annan värld.

Samma dramatik eller oväder som i södra Chile eller i Appenzell i Schweiz. Linné tyckte det här området var jättejobbigt med alla sina kärr och stickande myggor. Men det roliga var att när han blickade ut och sammanfattade sin resa här, ja då sade han: Jag har sett Gud på ryggen.”

Fiby urskogs tomtar och troll

”Vid denna gammelgranskog med sin skogstjärn skall man lyssna på ugglorna och släppa ut sina fantasier om tomtarna och trollen. John Bauers figurer tittar fram ur dunklet och dimman. Det är en plats att ta med en matsäck till, en naturmeditation att sätta sig ner och låta morgonen sakta vakna omkring en. Det är lika häftigt som att sitta i regnskogen mitt i kolmörka natten och låta allt vakna. Så spännande, gripande och romantiskt. Jag brukar kalla det stubbtricket.”

Mer läsning

Annons