Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kluven tunga

Annons

Att sjukförsäkringen måste förbättras är sannerligen en sanning. Detta har Vänsterpartiet försökt få allianspartierna att förstå alltsedan regeringen radikalt förändrade den. Läser i Arbetarbladet att Anders W Jonsson (C), efterlyser sådana förbättringar snarast. Vi delar verkligen hans uppfattning att något måste göras och det snabbt.

Varje dag kan vi i någon eller några tidningar och andra medier ta del av sjuka människor som tvingas – mot sina läkares inrådan – till Arbetsförmedlingen och arbetslivsintroduktion trots att läkare intygar att den cancersjuka eller svårt deprimerade inte har hälsa nog att arbeta.

Och vi är lika besvikna som Anders W Jonsson över att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson ännu inte har kommit med några förslag till förbättringar för alla dem som hamnar utanför systemet och utan försörjning. Regeringen har inte sagt att man ska komma med en proposition som gäller sjukförsäkringen som kan behandlas före sommaruppehållet. Någon sådan proposition finns helt enkelt inte med på listan över förslag från regeringen i vår.

Vi rödgröna i Socialförsäkringsutskottet har naturligtvis också hört och läst att både centerpartister och kristdemokrater uttryckt att de inte heller är nöjda med dagens omilda hantering av långvarigt sjuka människor. Det är då förvånande att varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna ställde sig bakom det så kallade utskottsinitiativ som vi rödgröna föreslog i tisdags. Eftersom socialförsäkringsministern och regeringen inte verkar ha något att komma med i vår så ville vi bjuda in hela utskottet till att ta fram ett eget förslag till hur vi i utskottet ser att vi kan ändra reglerna för attl göra livet drägligare för alla dessa sjuka som pressas av nuvarande regler.

Det var tvärstopp. Ingen av de borgerliga ledamöterna var intresserade av att ta fram förslag till förbättringar för de sjuka. Men på hemmafronten går det bra att låtsas stå för en annan linje än man gör när det blir allvar av i riksdagsarbetet. Tråkigt. Särskilt tråkigt för alla de sjuka som inte blir friskare för att regeringen säger att de ska bli friska. Nu blir de dessutom fattigare vilket ingen blir friskare av.

Wiwi-Anne Johansson (V) riksdagsledamot
Ledamot i Socialförsäkringsutskottet

Ulla Andersson (V) riksdagsledamot
Ledamot i Finansutskottet

Mer läsning

Annons