Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kockeleven Josefin lagar fettsnålt

Hur gör man då om man vill laga mat själv men har ont om tid? Går det att laga snabb och nyttig vardagsmat utan halvfabrikat?
– Ja, om man planerar, gör storkok och inte krånglar till det, säger Mikael Reitan, kock och lärare på hotell- och restaurangskolan i Sandviken.

Annons

Låt dig inte avskräckas av kockkläderna och de fint dekorerade maträtterna. Utmaningen till Mikael Reitan och hans elever var att laga näringsrik mat på kort tid, och tre av fyra rätter kan göras på under 30-minuter.


Eleverna har själva varit med och skapat recepten inom kursen ”Gastronomi och dieti” som handlar om dietmatlagning. Resultatet blev två soppor, en kokt kycklingrätt och en laxfilé som serveras med en sallad med råris.
– Anledningen till att fiskrätten är snabb är att salladen är rå och att laxen bara behöver 15 minuter i ugnen. Nu valde vi råris för att det ska vara nyttigt, men man kan ju koka riset dagen före, säger Daniel Coyet.


Om man vill kan man göra hela salladen i förväg, eller göra en stor sats till flera dagar, för den håller sig färdigblandad i kylen i tre dagar utan problem.
Även sopporna kan stå ett par dagar i kylen och kan alltså lagas i förväg, eller frysas. Potatisen kan visserligen bli lite grynig i konsistensen, men i en soppa eller gryta spelar det mindre roll, tycker Mikael Reitan.


Tre av rätterna bygger på grönsaker, mest rotfrukter, och buljong, vilket gör maten fettsnål men smakrik. Den ena soppan funkar för vegetarianer medan den andra innehåller köttfärs.
– Köttfärs är en vanlig råvara och det malda köttet är otroligt snabbt lagat. Man tärnar grönsakerna, fräser dem bara och kokar allt tillsammans med köttet. Om man vill kan man tillsätta en vitlöksyoughurt för lite mer smak, säger Mikael Reitan.Han lyssnar intresserat på uppgifterna om den växande marknaden för färdigmat och på det mer eller mindre väl underbyggda faktum att folk ägnar allt mindre tid åt matlagning under veckodagarna. För på helgen är det annorlunda. Då tar vi svenskar oss tid att laga mat, om vi inte går ut och äter på restaurang förstås.
– Jag tycker att det är åt skogen att folk inte lägger tid på en sådan viktig sak som matlagning, säger Mikael Reitan.


Han tipsar om att potatis kokar snabbare om man delar den i småbitar, som man kan pressa eller göra mos av. Medan potatisen kokar kan man steka en bit kött. Wokad mat går också fort.
– Det finns färdiga grönsaksblandningar på påse om man inte har tid att hacka själv. Räkor kan man alltid ha i frysen och sötsur sås. Om man wokar grönsakerna och lägger i en näve räkor så blir det en god måltid som inte tar många minuter, säger han.