Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köerna kan vara borta om två år!

Nu är det snurr i landstinget. Ekonomi i gungning/skatten höjs och sjukvården fungerar inte som den borde. Långa köer till mottagning och operationer och patienter får, till en hög kostnad, remitteras till andra vårdinrättningar. Chefer sparkas för att kraft ska visas och gubbhyllan får allt fler invånare som ska försörjas.

Annons

Ledningsgrupper och chefer ofta med liten kontakt med sjukvården (enligt min uppfattning landstingets viktigaste uppgift) lägger sina pannor i djupa veck för att i en nära framtid presentera ett sparpaket som heter duga.

Risken är uppenbar att ett nytt förslag innebär ytterligare neddragning av sjukvården med en snart ännu sämre ekonomi och vad lika illa är att kompetensen, den har vi nu, kommer att tunnas ut. Hur mycket har vi förlorat på höstens operationsneddragning?

Chefer och landstingsledning! Försök tänka i nya banor där sjukvårdsbehovet sätts i främsta rummet och låt oss satsa oss ur den bekymmersamma situation som vi alla inser att vi har.

Här kommer några förslag för de närmsta två åren, 2009–2010!

Frys alla planer och utredningar angående omorganisation och ombyggnation,

Frys all konsultverksamhet/internutredningar med mera.

Inga sammanträden och möten innan klockan 15.00. Repliker av karaktären ”vi kan inte ha mottagning eller operera för att vi har möte” får inte förekomma.

Frys fortsatt utveckling av ”datastödet” – landstingets ekonomiska gökunge. Finns det något ställe då vi gjort fler operationer eller mottagningsbesök tack vare detta stöd? Eller har vi blivit färre anställda någonstans?

Om all tid som nu frigörs används till att bemanna mottagningar, vårdavdelningar och operationssalar tror jag att köer är borta om två år och ekonomin sannolikt bättre.

Chefer och landstingsledning – förkasta inte omedelbart dessa förslag som populistiska. Kanske har de kommit fram på en chefskurs under rubriken ”brainstorming” och ska tas på allvar. Våga tänka nytt – arbeta på nytt sätt som vi haft som slogan inom landstinget.

I all välmening. Er lojale medarbetare...

Torbjörn Tuveson,

överläkare kirurgkliniken,

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel