Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köerna ska kortas – utan att kosta pengar

260 patienter köar för neuropsykiatrisk utredning i Gävleborg.
Genom att bomma igen utredningsenheten och sprida ut kön på vuxenpsykiatrins mottagningar kortar man väntetiden, enligt divisionschefen Roger O Nilsson.
Men det ska helst inte kosta mer pengar än i dag.
– Det är klart att det kommer att bli ett ökat tryck inom vuxenpsykiatrin, säger Nilsson.

Neuropsykiatriska utredningsenheten, NPU, tar emot vuxna patienter. Diagnoserna kan vara till exempel ADHD, autism, eller Aspergers syndrom.

– De senaste åren har vi konstaterat att det görs 50–70 utredningar per år. Samtidigt kommer det in 200–250 remisser årligen. Det går inte att komma ikapp, säger Roger O Nilsson.

Ger inga besparingar

Nu föreslår han att remisserna i stället ska gå till de vuxenpsykiatriska mottagningarna i Gävleborg. Där tar man ställning till om remissen ska hanteras direkt av vuxenpsykiatrin eller av ett särskilt remissbedömningsteam, som i sin tur ska utreda om vuxenpsykiatrin eller vuxenhabiliteringen har ansvaret för utredningen.

För en lekman låter det krångligt men Roger O Nilsson hävdar bestämt att man vinner både tid och närhet för patienten.

Några besparingar blir det dock inte, betonar Nilsson. Men allra helst inte heller något tillskott, utöver de resurser som nu finns på NPU. Om det inte räcker är det i första hand ”omfördelning” av pengar som gäller.

Efter att utredningen är gjord ska behandling kunna sättas in. Nästa steg är att koppla in försäkringskassan, landstingets primärvård, arbetsförmedlingen och socialtjänsten för att göra insatser på flera håll kring den drabbade.