Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köerna till den legala tilldelningen av narkotika måste bli kortare

Janne Larsson har följt Arbetarbladets serie om ”vuxen-ADHD” och saknar en del kritik mot bland annat utskrivningen av amfetaminpreparat.

Annons

I Arbetarbladets serie om ”vuxen-ADHD” fick inte ett enda kritiskt ord plats. Köerna till diagnos och behandling framställdes som någon slags lidandets väg mot frälsning. Och frälsningen hette amfetaminpreparat: ”rätt medicinering”, ”effekten var nästan omedelbar” som reportern skriver.

Vad läsarna inte fick veta var att utskrivningen av just amfetaminpreparat (Concerta, Ritalina) har exploderat i Sverige. Förra året fick 15 000 barn och 10 000 vuxna dessa piller. Läkemedelsbolagen drog in 200 miljoner på försäljningen av ”ADHD-medicin”, en 50-procentig ökning på ett år. Vad läsarna inte heller fick veta var att inga ADHD-droger är godkända för vuxna – ändå fick alltså 10 000 vuxna pillren förra året; samtidigt som media fylls av krav på högre utskrivning av legal narkotika.

För trots propaganda om motsatsen är det narkotika med hög missbrukspotential som barn och vuxna får, och inte alls i någon liten dos. Som Arbetarbladets reporter råkade notera, är den tillräckligt stor för att ge en omedelbar effekt. Den ”legala langningen” av amfetaminpreparat har nu skapat ett nytt och otäckt missbruk i Sverige – som vi varit helt besparade från tidigare.

Ungdomar och vuxna krossar och snortar sina piller för att få ett rus, och det – i början – i doser som psykiatriker framställt som terapeutiska. I mängder av historier från ”brukarna” får man höra: ”jag blir absolut tjackad av Concerta... 60–100 mg räcker bra”; ”kastade i mig 3x36 MG och fick ett jävla rus”; ”ja man kan bli speedad av en 36 mg:s concerta, men fler är önskvärt”; ”Man kan bli sjukt påtänd av Metylfenidat, jag blir salongstjackad av en 37mg-tab”.

Den legala utskrivningen av centralstimulerande medel för oss snabbt mot en situation liknande katastrofen på 60-talet, när Sverige under några år genomförde ett experiment med legal tilldelning till missbrukare. Vi ser i dag att nya missbrukare skapas genom att ungdomar som fått Concerta och Ritalina säljer och delar med sig av narkotikan; vi ser att ”patienterna” ökar sin dos efter att i början fått ett rus av de doser som beskrivs ovan; och vi ser att missbrukare får höga doser utskrivna som de ofta kombinerar med andra droger eller alkohol.

Skribent/lärare

Mer läsning

Annons